Osijek
SOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA OSIJEKA

Otvaramo tržnicu, na 7.000 kvadrata istvoremeno 200 kupaca
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Ispred Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, zamjenik gradonačelnika, Boris Piližota, obratio se javnosti predstavivši nove mjere koje bi u narednom razdoblju trebale osigurati kvalitenije suzbijanje mogućnosti COVID-19 zaraze i poboljšati funkcioniranje svakodnevnice u Gradu na Dravi. Najavljeno je otvaranje vanjskog dijela Tržnice, podneseno izvješće o novim izvarednim linijama GPP-a, te je predstavljena usluga plaćanja računa za stare i nemoćne.
No, najprije, Piližota se osvrnuo na protekli vikend u Osijeku koji je, zbog proljepšanja vremskih prilika, (pre)velik broj građana iskoristio za kretanje i okupljanje na otvorenom u većim skupinama.


„Povećan je izlazak građana na javna mjesta suprotno preporukama Nacionalog stožera i u tome kontekstu morati ćemo djelovati. Grad Osijek angažrao je dodatne oprativne snage koje će kontrolirati kretanje i ponašanje građana. Njihov broj je sada podignut na 300 osoba, a radi se i na njihovim službenim iskaznicama. Još je lijepše vrijeme pred nama, Osječani naoružajte se strpljenjem, ostanite kod kuće, minimaliziranje socijalnog kontakta je presudno da sve ovo što prije završi i da se vratimo životima kakve smo živjeli još do prije mjesec dana!“, poručio je Piližota, te i dodatno izvjestio kako je Grad do sada izao preko 3.500 propusnica, da su djelatnici gradskih službi odgovorili na 17 tisuća mailova i 25 tisuća poziva građana.
Igor Medić, direktor Tržnice, najavio je pak otvaranje vanjskoj dijela glavne osječke Tržnice na Gajevom trgu za koje je sve spremno.


„U iščekivanju suglasnosti Nacionalnog stožera pripremili smo sve da vanjski dio tržnice može funkcionirati sa minimalnom mogućnosti širenja zaraze. Prošireni su prolazi, a prostor je ograđen ogradama i folijama. Jedini ulaz u Tržnicu biti će onaj iz pravca dostavnog trakta, a izlaz onaj prema parkiralištu. Predviđeno je će na sedam tisuća „kvadrata“ vanjske Tržnice istovremeno moći biti 200 kupaca, a zaštitari će kontrolirati tu brojku. Obzirom da očekujemo u narednim danima povećanu potrebu građanu za ribom zbog Uskrsa, napominjeno kako će iznimno u ovome tjednu za ribarnicu biti formirani posebni redovi. Tržnica će biti otvorena od 8 do 17 sati, gotovo svi proizvođači biti će na Tržnici barem do 13 sati, stoga apeliram na građane da ne dođu svi na Gajev trg u 7 ujutro i tako stvore gužvu. Također, upozoravamo kupce da je zabranjeno dirati izložene proizvode“, poručio je Medić.


Direktor GPP-a, Mario Šapina,  izvjestio je pak kako trenutno 15 autobusa GPP-a prometuje na 8 linija, te su na zahtjev KBC-a uspostavljeni novi polasci na liniji 1 za njihove djelatnike u vrijeme kada im završavaju smjene, a koje nisu bile obuhvaćene ranijim izvarednim voznim redom. Kao i da se radi na dodatnim linijima za migraciju radnog stanovništva iz Osijeka u obližnje općine, prije svega Laslovo i Ernestinovo. Šapina je dodao i kako je donesena odluka o kompenzaciji za korisnike godišnjih prijevoznih karata u vidu da će se onima koji su ih kupili prije obustave javnog prijevoza, a nisu ih mogli koristiti, jednom kada javni prijevoz ponovno bude u potpusnoti u funkciji nadodati izgubljeni mjeseci.


Ravnatelj osječkog Crvenog križa, Denis Ćosić ovo je prilikom predstavio novu uslugu za stare i nemoćne građane. Riječ je o SOS telefonu broja 494062 pozivom na koji do 14. travnja stariji od 65 godina, kronični bolesnici i invalidi mogu pozvati volontere Crvenog križa da im pomognu u plaćanju računa za režijske troškove. „Volonteri će dolaziti isključivo na poziv građana, imati će odore Crvenog križa i iskaznice, te su se dužni legitimirati na traženje. Ako niste pozvali CK da vam dođe pomoći oko plaćanja računa, ne prihvaćajte takvu uslugu od nepoznatih osoba koje vam se pojave na vratima“, poručuje Ćosić. Dodaje i kako je tvrtka Žito osigurala 915 uskrsnih paketa za socijalno ugrožene građane (korisnike zajamčene minimalne naknade) koji će biti dostavljeni na njihove kućne adrese. I. Solar

Najčitanije iz rubrike