Novosti
U HRVATSKOJ 1222 ZARAŽENIH I 16 PREMINULIH

Božinović: Ne dopustite da vas zavara lijepo vrijeme
Objavljeno 6. travnja, 2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 40 novozaraženih koronavirusom, još je jedna osoba preminula, no epidemiološka situacija u cijelosti je i dalje dobra, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminuo je muškarac srednje dobi koji prije nije bio bolestan, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.


Dosad je ukupno od koronavirusa umrlo 16 osoba, zaražene su 1222 osobe, a izliječeno ih je 130. Hospitalizirana su 372 oboljela, a 36 ih je na respiratorima, dva manje nego u nedjelju. "U ovoj infekciji spašavamo sebe, ali i druge. Rezultati su nam dobri, linija nam je i dalje linearna, no ako želimo da ugroza traje kraće, moramo se pridržavati mjera", poručio je Beroš građanima.


Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izvijestio je da će zbog velikog broja zahtjeva za izdavanje e-propusnica već izdane propusnice vrijediti do srijede. Do ponedjeljka je izdana 565.221 e-propusnica, a odbijeno njih 16.673. Do ponedjeljka u 11 sati upisano je 100.000 zahtjeva velikih poslodavaca, a sve poslodavce koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih pozvao je da to učine samostalno preko usluge e-Propusnice za poslodavce. Upozorio je da će sustav detektirati osobe koje su unatoč izrečenoj mjeri samoizolacije tražile propusnice za napuštanje mjesta prebivališta te najavio da će se izići u susret građaima u manjim mjestima koja nemaju banku, trgovinu ili poštu.


Na upit novinara, izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da se još 9. siječnja mogla predvidjeti epidemija, ocijenio je politikantstvom. "Ovo nisu vremena za politiziranje, a mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve od sebe i nije bitna stranka i politička opcija. Sve konstruktivno spremni smo razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobrodošlo", odgovorio je Božinović.
Zahvalio je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji jer je dala jasne upute vjernicima uoči Uskrsa da izbjegavaju okupljanja. "Nadam se da će te poruke doći do svih svećenika, jer se time širi poruka ljubavi da sačuvamo jedni druge i ostanemo doma", rekao je. Ponovo je apelirao na građane da ne dopustite da ih zavara lijepo vrijeme. "Dobili smo dojave da se u nekim trgovačkim centrima okupilo previše ljudi. Vodite računa o tome da se svi pridržavaju mjera epidemiologa", poručio je. H
USKORO BI SITUACIJA MOGLA BITI POVOLJNA
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako serološki testovi kojima se detektiraju antitijela, koja se ne razvijaju na samom početku bolesti, nisu prioritet, nego PCR testovi, koji detektiraju genom virusa. Na serološkim testovima se ipak radi, a javnost će biti obaviještena kada budu spremni, dodao je. Upitan za bolje vijesti iz Italije, gdje se smanjuje broj oboljelih, ocijenio je kako nema razloga za optimizam u vezi s ukupnom situacijom u Europi, posebno navevši Skandinaviju, gdje broj oboljelih raste. "Ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, no mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi ona mogla biti povoljna", kazao je Capak.