Regija
PROMOTORI TURISTIČKIH DESTINACIJA

Na istoku države bilo 39 novinara iz 16 EU zemalja
Objavljeno 6. travnja, 2020.
VINKOVCI - Nema sumnje, slažu se turistički stručnjaci, najisplativija je promocija turističke destinacije pozvati novinare i pokazati im ponudu o kojoj će pisati u medijima. Cilj studijskih putovanja novinara je motivirati strane i domaće novinare da pišu o hrvatskom turizmu, ponudi i ljepoti, ojačati imidž Hrvatske kao važne turističke zemlje i podrobno informirati potencijalne strane goste.

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije može se pohvaliti da je lani ugostila 39 novinara iz 16 europskih zemalja, od kojih su neke u više navrata tijekom godine poslale svoje novinare na istok Hrvatske, poput Njemačke, Francuske, Finske, Danske i Poljske. Na istoku Hrvatske boravile su i dvije televizijske ekipe iz Francuske od sedam članova i četveročlana ekipa iz Njemačke. Francuska je ekipa sa sobom imala i kuhara, pa je u lipnju u Iloku snimila niz reportaža i priloga o gastronomskoj ponudi iločkog kraja, a nedugo potom u Iloku i Vukovaru bila je i njemačka TV ekipa, koja je također svojim gledateljima pokazala što posjetitelji mogu vidjeti, osjetiti, pojesti, popiti i doživjeti na krajnjem istoku Hrvatske.

Ekipa od 14 blogera iz Velike Britanije, Francuske, Norveške, Belgije, Nizozemske, Poljske i Češke sredinom listopada posjetila je Vukovar, Vinkovce i Tordince i iskusila prirodne ljepote u okviru projekta Croatia full of nature. Njihovim blogovima čitatelji su zasigurno zainteresirani za posjet tom dijelu Hrvatske, koji dokazuje kako turizam nije samo Dubrovnik, Istra, more i otoci.

Jedan od najutjecajnijih francuskih medija, magazin Le Figaro, objavio je u kolovozu veliku reportažu o Slavoniji, na deset stranica. Ekipa tog magazina je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice boravila u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a svoja iskustva pretočila je u veliku fotoreportažu naslovljenu "Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu".

Zanimljivo je da su turistički novinari iz Litve i Finske krajem kolovoza i početkom rujna posjetili Bošnjake i Gradište, mjesta koja su još nedovoljno poznata na slavonskoj turističkoj karti, te Nijemce, Vinkovce i Vukovar, a posebno ih je zanimao riječni kruzing.

Dvoje danskih novinara koje je posjetilo Ilok i Vukovar najviše je zanimalo ono što se naziva ratnim turizmom, a u Vukovaru gotovo svaka ulica i kuća mogu svjedočiti o ratnim razaranjima.

Turistima takvog profila zanimljiva je vukovarska bolnica, vojarna u kojoj je Memorijalni centar Domovinskog rata, Velepromet, Spomen dom na Trpinjskoj cesti, Memorijalno groblje, Ovčara... M. Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana