Regija
GRAD PLAĆA TOPLE OBROKE OAZINIM KORISNICIMA

Stariji, javite se za pomoć
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Beli Manastir financirao je i nabavu artikala za socijalnu samoposlugu
BELI MANASTIR - Skrb o starijima i nemoćnima prioritet je belomanastirske gradske uprave, odnosno gradskog stožera Civilne zaštite. Dakako da ne zaboravljaju ni na sve ostale, što se može vidjeti i iz mjera koje je Gradsko vijeće prihvatilo na nedavno održanoj sjednici.- U pripremi su nove mjere, razgovaramo s poduzetnicima i obrtnicima te predstavnicima raznih udruga, a sve u svrhu osiguravanja normalnog života. S druge strane, moramo i štedjeti, pa smo pozvali korisnike proračuna da redefiniraju svoje planove. Proračun je zasad stabilan, ali u budućnosti takav neće biti - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob. No vodit će se računa o potrebitima. Tako je, primjerice, odlučeno da grad financira tople obroke korisnicima projekta koji već godinama provodi Mirovna grupa Oaza. Uz zahvalu Gradu, Oazina projekt-koordinatorica Vesna Nedić ističe kako u ovom trenutku imaju 27 korisnika.

- Tople obroke financirat ćemo s 14.000 kuna mjesečno - naglašava Rob. Dodaje kako su financirali i nabavu prehrambeno-higijenskih artikala za socijalnu samoposlugu Prijatelja svetog Martina, udruge koja se također uključila u pomoć starim i nemoćnim osobama.

- Akciju smo pokrenuli 16. ožujka u suradnji s Gradom Belim Manastirom. Cilj joj je pomoći starijima te umjesto njih odlaziti u trgovine po osnovne životne namirnice, plaćati račune i slično - kaže Igor Jakobfi, predsjednik udruge, ali dodaje kako posljednjih dana primaju manje poziva osoba zbog kojih su osmisli cijelu akciju, pa u nekim trenucima imaju više aktivnih volontera nego onih kojima pomažu. Istovremeno, na ulicama susreću starije kako, očito nesvjesni ozbiljnosti situacije, sami odlaze u trgovine... U udruzi ipak ne sjede prekriženih ruku, pa su krajem proteklog tjedna raznosili pomoć korisnicima svoje socijalne trgovine, koja je u vrijeme trajanje ove krizne situacije zaključana. Pozivaju i osobe u samoizolaciji (a njih je 70-ak na području Belog Manastira) da ih kontaktiraju, kako bi i njima pomagali odlazeći u trgovinu, ljekarnu i slično. U ovom je trenutku u udruzi 11 aktivnih volontera, te pet-šest ljudi koji odmah mogu uskočiti ako to bude bilo potrebno. Ne treba zaboraviti ni na sudionike projekta Zaželi, koji provodi GD Crvenog križa u suradnji s Gradom.

Inače, u Belom Manastiru još uvijek (službeno) nitko nije zaražen koronavirusom, kao ni i u cijeloj Baranji, osim jednog slučaja u Bilju. U gradskom stožeru tvrde da su mještani disciplirani, osim nekoliko kršenja mjere samoizolacije. Većih okupljanja nema, a u sporadičnim slučajevima, poput druženja mladih na Šećeranskom jezeru, reagirali su članovi stožera i policija. Gradonačelnik Rob najavio je moguće otvaranje vanjskog dijela tržnice, što je jučer potvrdio i župan Ivan Anušić. Također, moguća je uspostava jedne ili dvije autobusne linije za osobe koje rade u Osijeku. Konkretnije informacije moći će iznijeti nakon razgovora s baranjskim načelnicima.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike