Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vijećnici će se izjasniti e-mailom
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Za danas najavljena 25. sjednica Gradskog vijeća Osijeka održat će se bez nazočnosti vijećnika, odnosno bez njihova dolaska u veliku vijećnicu u Županijskoj 4. Sjednica će se održati izjašnjavanjem vijećnika putem elektroničke pošte - odnosno cijela će se rasprava voditi putem e-maila. "Poštujući javnozdravstvene mjere sprječavanja širenje zaraze koronavirusom, a zbog potrebe donošenje mjera za pomoć poduzetništvu i građanstvu, na ovaj je način sazvana ova sjednica", pojašnjava Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća.


Protokolarno, sjednica će se odraditi kao i u vijećnici, predsjednik Skupštine svako će pitanje, počevši od usvajanja dnevnog reda, pa do glasovanja, proslijediti vijećnicima, a oni će se izjašnjavati odgovarajući mailom. Odnosno, imat će i prigodu uputiti komentar, sudjelovati u raspravi koja se također prosljeđuje svim vijećnicima. Požega kaže kako su u pripremi sjednice svi vijećnici dobili hodogram postupanja, na jedinstveni će mail svi vijećnici koji namjeravaju sudjelovati potvrditi svoju "nazočnost" i time će se utvrditi postojanje potrebne kvalificirane većine. Definirano je i vrijeme u kojemu će se glasovati prema pojedinim točkama. "Očekujemo ozbiljnost u radu vijećnika, kao kada su u dvorani", naglašava Požega.


Bilo je određenih razmišljanja da se ova sjednica održi putem videolinka, ali to se pokazalo tehnički zahtjevnijim. Prema modelu elektronskog glasovanja već je nekoliko gradova održalo sjednice i nije bilo problema. Pred osječkim vijećnicima naći se ukupno pet točaka - u osnovi riječ je o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica prouzročenih epidemijom.


S obzirom na to da je sjednica organizirana elektroničkim putem, Ivan Radić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, jučer je priopćenjem iznio stavove svoje stranke o temama dnevnoga reda koje su od iznimnog interesa sugrađana.
“Prije svega želimo još jednom pozvati na zajedništvo svih političkih opcija koje djeluju u našem gradu. Ovo je vrijeme u kojem smo dužni pokazati solidarnost s građanima. Slijedom toga iskreno se nadamo da će svi plaćeni gradski političari - članovi nadzornih odbora, upravnih vijeća, savjetnici gradonačelnika, vijećnici u Gradskom vijeću slijediti primjer vijećnika osječkog HDZ-a i donirati svoje naknade u iduća tri mjeseca za nabavu medicinske opreme, ili za pomoć malim i mikropoduzetnicima i socijalno ugroženim građanima. Vijećnici osječkog HDZ-a to su napravili još na početku krize, no ovakav je potez nulti korak ako želimo pokazati građanima da smo u ovoj priči svi zajedno. Vlada Republike Hrvatske donijela je dva seta mjera kako bi pomogla poduzetnicima i građanima da se lakše nose s ekonomskim posljedicama za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Država je prepoznala važnost intervencije i mjere su izdašne, pogođene i prihvaćene od strane struke, poduzetnika i građana. Od Grada Osijeka očekujemo da te mjere nadopuni, osnaži i time postigne sinergijski učinak na osječko gospodarstvo. Baš zbog potrebe za brzim djelovanjem i jedinstvom mi ćemo podržati predložene gospodarske mjere gradske uprave, ali ujedno očekujemo od gradonačelnika i njegovih zamjenika da najkasnije do kraja sljedećeg tjedna pred Gradsko vijeće dođu s ozbiljnim rebalansom proračuna i mjerama kojima ćemo dodatno pomoći poduzetnicima. Spremni smo sudjelovati u njihovoj izradi. Tu prije svega tražimo da se Grad odrekne naplate prireza i svih parafiskalnih nameta. Ovo je trenutak kada bi gradski čelnici trebali imati dovoljno sluha i prihvatiti sve ono što je dobro za naš grad, bez obzira na politički predznak onih koji to predlažu”, poziva Radić uime osječkog HDZ-a. D. Kuštro
Osječki HDZ najavio da će podržati gospodarske mjere, ali idući tjedan očekuje ozbiljan rebalans proračuna
Najčitanije iz rubrike