Svijet
NAKON TRI TJEDNA ZABRANE IZLASKA

U BiH umirovljenici u "jurišu" na banke, napokon im dopušteno izići iz kuća
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Pred brojnim poslovnicama banaka u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su se stvorile velike gužve, a u redovima, često bez preporučenog razmaka, stajali su deseci umirovljenika kojima je nakon gotovo tri tjedna prvi put dopušten izlazak iz njihovih domova.


Odlukom kriznog stožera Federacije BiH osobe starije od 65 godina, a koje žive u tom entitetu, mogu ovoga tjedna izići iz svojih kuća, ali samo u prijepodnevnim satima, i to isključivo kako bi podignuli mirovine te eventualno otišli do trgovine.


Svi pripadnici te dobne skupine stavljeni su, otkako je u BiH izbila epidemija prouzročena koronavirusom, u svojevrsni "kućni pritvor", što su vlasti obrazložile potrebom da se spriječi širenje zaraze među njima. Lokalnim razinama vlasti pritom je prepušteno organizirati potporu starijim osobama, poput dostave hrane i lijekova, no to je funkcioniralo uz velike poteškoće.


Privremena i djelomična suspenzija mjere potpune zabrane kretanja već prvog dana dovela je do pravog "juriša" umirovljenika na poslovnice banaka i bankomate. Lokalni mediji javili su kako su u svim većim gradovima zabilježeni redovi u kojima se umirovljenici tiskaju ne bi li došli do svog novca. U nekim mjestima morala je intervenirati i policija kako bi uspostavila red.


Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ranije je pozvao umirovljenike da slobodu izlaska iz svojih domova ne tretiraju kao "priliku za šetnju".


U Republici Srpskoj odlučili su dopustiti umirovljenicima da iz svojih domova iziđu utorkom i petkom od 7 do 11 sati, a svima drugima zabranili su da u tom razdoblju izlaze.
U BiH je do ponedjeljka potvrđeno više od 660 slučajeva zaraze koronavirusom te 27 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom. Posljednji smrtni slučaj zabilježen je u Čapljini gdje je preminuo stariji muškarac. Hina
U Bosni i Hercegovini do sada 25 mrtvih
Još dva smrtna slučaja povezana s koronavirusom potvrđena su u ponedjeljak u BiH, pa je ukupni broj umrlih od početka epidemije time povećan na 25. Iz Kliničkog bolničkog centra u Banjoj Luci priopćili su kako su tijekom noći ondje umrle dvije starije žene koje su bile kronične bolesnice, a testovima je prethodno potvrđeno da su zaražene koronavirusom. Banja Luka i dalje je najveće pojedinačno žarište epidemije u BiH, ondje je do sada registrirana zaraza u 190 osoba, od nešto više od 660 kod kojih je do sada testiranjem potvrđen koronavirus.
Možda ste propustili...

MADRID I BARCELONA OTVORILI TERASE KAFIĆA ZABRINUTI TURISTIČKOM SEZONOM

Španjolska riskira da spasi turizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJSKA BRUTALNOST REZULTIRALA SMRĆU TAMNOPUTOG GEORGEA FLOYDA

U SAD-u masovni prosvjedi, policijski sat i sveopći kaos zbog rasizma

2

ZBOG NIZA TEŠKIH KAZNENIH DJELA

Uhićen premijer Federacije BiH

3

SVEMIRSKA AGENCIJA ROSKOZMOS

Rusija čestitala SpaceX-u