Ekonomija
NAJVIŠE U POVIJESTI

Cijene nafte skočile su više od 30 posto
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna zabilježile najveći tjedni skok u povijesti, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, unatoč oštrom padu potražnje zbog koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila za 36,8 posto, na 34,11 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 31,8 posto, na 28,34 dolara. Rekordni skok cijena nafte zahvaljuje se pregovorima između Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom posljednjih su godina ograničavale proizvodnju kako bi poduprle cijene, no nedavno se taj sporazum raspao jer Rusija nije pristala na dodatno smanjenje proizvodnje. Zbog toga je uslijedio cjenovni rat između Saudijska Arabije i Rusije, pa su cijene nafte pale pet tjedana zaredom. No moguće je smanjenje proizvodnje jer koronakriza prijeti gubitkom prihoda od prodaje nafte i jednima i drugima.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je prošloga tjedna da je posredovao u dogovoru koji bi mogao rezultirati smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za 10 do 15 milijuna barela dnevno, što predstavlja od 10 do 15 posto ukupne globalne opskrbe.

Saudijska Arabija najavila je hitan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnih proizvođača kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta.

"Čini se da su napokon svi shvatili da je ponuda na tržištu prevelika zbog čega treba poduzeti koordinirane mjere", kazao je Callum Macpherson iz Investeca.

Neimenovani izvori u OPEC-u kazali su da se priželjkuje i doprinos zemalja koje nisu sudjelovale u inicijativi OPEC+. Reuters podsjeća da je riječ o zemljama poput SAD-a, Kanade, Norveške i Brazila.

No čak i kada bi se proizvodnja smanjila za 10 milijuna barela dnevno, zalihe nafte u svijetu porasle bi u drugom tromjesečju za 15 milijuna barela dnevno, kazao je Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energju (IEA).

Jučer (u ponedjeljak) trebao se održati sastanak između predstavnika Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje, no taj je sastanak odgođen, pa su cijene nafte u ponedjeljak rano ujutro pale više od četiri posto. H
Moguće je smanjenje proizvodnje nafte jer koronakriza prijeti gubitkom prihoda od prodaje nafte
36,8 %

skočila je na londonskom tržištu cijena barela
Možda ste propustili...

NABAVILI I DODATNA 22 MEHANIČKA BERAČA

Hrvatski duhani završili su ranije sadnju duhana

VRIJEDNOST DOLARA PREMA KOŠARICI VALUTA PALA I PROŠLOGA TJEDNA

Mjere za pomoć gospodarstvu EU-a potaknule rast eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VEĆINA PROIZVODNJE ZA DOMAĆE TRŽIŠTE

Nestanu u sivoj zoni: Nitko ne zna koliko kulena proizvodimo

2

KRIZA - JEDNIMA PROBLEM A DRUGIMA PRILIKA

Zbog teškoća u poslovanju raste broj tvrtki na prodaju

3

VRIJEDNOST DOLARA PREMA KOŠARICI VALUTA PALA I PROŠLOGA TJEDNA

Mjere za pomoć gospodarstvu EU-a potaknule rast eura