Mozaik
MEĐUNARODNE GLAZBENE ORGANIZACIJE POSLALE DOPIS EU-U

Glazba u doba karantene povezuje pojedince i kulture
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Četrdesetak međunarodnih glazbenih organizacija poslalo je predstavništvu Europske unije i pojedinačnih država članica dopis s nadom da će im pružiti potporu i zaštitu kreativnom i kulturnom sektoru zbog nepovoljnih okolnosti izazvanih pandemijom. Među potpisnicama su i Hrvatska diskografska udruga, ZAPRAF - Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava te RUNDA - Regionalna organizacija nezavisnih diskografa, koji su medijima prenijeli dopis.

Kako se u njemu ističe, glazbeni sektor udružio se u pozivu na ulaganje na razini Europske unije i pojedinačnih država članica s obzirom na to da je jedan od prvih pogođenih novonastalom situacijom, a bit će i jedan od posljednjih koji će iz nje izići jer će se šteta osjećati velikim dijelom i u idućoj godini. Podsjećaju kako su zatvaranjem granica obustavljeni svi koncerti, festivali, nastupi, zatvorene su trgovine glazbenih izdanja, a nova izdanja su na čekanju.

"Glazbenici i njihovo rukovodstvo, izvođači, skladatelji, tekstopisci, glazbeni pedagozi, dirigenti, agenti, diskografske kuće, izdavači, distributeri, promotori, proizvođači, tehničari, organizatori događanja i ostalo osoblje, svi su u sustavu u kojem je postalo upitno ostvarivanje dostatnih sredstava za život", napominje se. Stoga pozivaju na hitnu, ali i na održivu javnu potporu, kao i strukturalne politike na razini Europske unije, kao i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Od država članica i Europske komisije očekuju da zauzmu stav i znatno povećaju proračun EU-a i pojedinačnih država članica dodijeljen kulturi, u sklopu kojeg bi se povećao i proračun predodređen glazbi. Kažu i da bi, u skladu s inicijativom europske "Coronavirus Response Investment", svaka država članica europskom kreativnom sektoru trebala omogućiti brz i sveobuhvatan pristup strukturnim fondovima kako bi se šteta nadomjestila u što kraćem roku.

Glazbenici ističu kako se ovih dana jasno pokazala važnost kulturnog sektora - iz svojih domova umjetnici i DJ-evi prenosili su vlastite nastupe uživo kako bi se borili protiv izolacije, a prema uzoru na Italiju, građani cijele Europe okupljaju se na balkonima kako bi svirali i ponovno stekli osjećaj zajedničkog cilja.

"Taj nas čin podsjeća da je glazba sredstvo za ponovno stvaranje osjećaja zajedništva. U doba karantene i raznih pritisaka, glazba je poveznica između pojedinaca i kultura, bez obzira na društvenu, etničku i kulturnu pozadinu", ustvrdili su. Očekuju da će upravo glazba i kultura biti krajnje potrebna i od ključne važnosti u pružanju obnovljene i kulturne povezanost građanima. Hina
Pozivaju na hitnu, ali i na održivu javnu potporu, kao i strukturalne politike na razini Europske unije
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike