Osijek
DVOJE NOVOOBOLJELIH U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Anušić: U roku 48 sati otvaraju se vanjski dijelovi gradskih tržnica
Objavljeno 6. travnja, 2020.

Na području Osječko-baranjske županije još su dvije osobe zaražene koronavirusom i to jedna u Osijeku i jedna u Drenju. To je dobar rezultat, ocijenjeno je na županijskom Stožeru civilne zaštite, s obzirom da je povećan dnevni broj testiranih uzoraka za 79 osoba. 

Osječki epidemiolog Karlo Kožul kazao je kako se pet oboljelih nalazi na respiratoru. Dodao je da je jedna medicinska osoba iz osječkog KBC-a pozitivna na koronavirus, no svi su njezini kontakti registrirani i smješteni u samoizolaciju. Ukupno je na području naše Županije u samoizolaciji 452 osobe, od čega su 24 nove.

Kožul je iznio i podatak da je od gripe prošle godine preminula jedna osoba, a oboljelo ih je 419, dok je ove godine bilo 2580 oboljelih, a niti jedna zaražena osoba nije umrla.

- Razlog tome je postojanje cjepiva koje građani sve više koriste. Za koronavirus cjepiva nema i zato je on opasan i tako ubojit, pojasnio je Kožul.

 

 

 

Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske napomenuo je kako se od sutrašnjeg dana za napuštanje mjesta prebivališta mogu koristiti samo e-propusnice. Također je kazao kako je policija zaprimila četiri dojave o kršenju samoizolacije od čega je jedna i potvrđena dok je policija samoinicijativno odradila 20 provjera među kojima nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Na 8 stalnih i 45 povremenih punktova provjereno je 2140 osoba koje su napuštale mjesto prebivališta, od kojih je 7 bilo vraćeno jer nisu imali odgovarajuće propusnice.

Župan Ivan Anušić najavio je da će u roku od 48 sati biti sve pripremljeno za otvaranje i vanjskih dijelova svih gradskih tržnica na području županije.

- Temeljem naše inicijative izdali smo zapovijed svim gradskim stožerima da u roku od 24 sata pripreme sve sigurnosne mjere za rad tržnica. Pozivam sve naše OPG-ove ali i građane da se vrate na tržnice, ali da se pri tome pridržavaju svih naputaka koji se odnose na zaštitu zdravlja, kazao je Anušić.

Tomislav Prusina

U Đakovštini prvi slučaj zaraze koronavirusom

ĐAKOVO – Đakovština bilježi prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom, Riječ je o 21-godišnjoj djevojci s područja općine Drenje, zdravstvenoj djelatnici. Jedna je od dvije osobe koje su novozaražene, a o čemu je izviješteno na današnjoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite (ponedjeljak), a kada je rečeno da je jedna osoba u Osijeku, a jedna u Drenju,  Na konferenciji je osječki epidemiolog Karlo Kožul kazao kako je jedna medicinska osoba iz osječkog KBC-a pozitivna na koronavirus no da su svi njezini kontakti registrirani i smješteni u samoizolaciju.  Kako doznajemo, nakon što je otkriveno da je pozitivna na COVID-19,  šesteročlana obitelj 21-godišnjakinje s područja općine Drenje odmah je stavljena u samoizolaciju – otac, majka, brat, sestra, baka i djed. S.Ž.

Najčitanije iz rubrike