Sport
POZIV LA LIGE

Sindikat nogometaša u Španjolskoj protiv 'rezanja' plaća
Objavljeno 6. travnja, 2020.

MADRID - Španjolski sindikat nogometaša usprotivio se u nedjelju pozivu La Lige, organizatora prvenstva prve i druge lige, koja je pozvala klubove da igračima i zaposlenicima smanje plaće dok traje izvanredno stanje u zemlji.

"Čudno nam je što La Liga podržava privremeno suspendiranje radnih ugovora (ERTE), a da sama ranije nije predvidjela financijski fond kojim bi se zaštitili klubovi na dva mjeseca dok traje suspenzija prvenstva. Prvenstvo je odgođeno, a ne otkazano", navedeno je u priopćenju Udruge španjolskih nogometaša (AFE).

Poslano je medijima nakon što je AFE održao sastanke s kapetanima klubova prve i druge lige.

"Sami klubovi i igrači individualno postižu sporazume oko plaća. Mi, nogometaši, nećemo dopustiti da nam se prestanu garantirati naša radnička prava", dodano je u priopćenju.

Ovom situacijom obuhvaćeni su i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

Od 13. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a stadioni zaključani. Klubovi stoga ne dobivaju prihode od ulaznica, televizijskih prava i suvenira. Igrači od tada individualno vježbaju u svojim kućama i stanovima, a natjecanja su odgođena do daljnjeg.

La Liga je u petak pozvala 42 kluba prve i druge lige na smanjenje plaća.

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom a La Liga je samo savjetodavno tijelo. U Španjolskoj je oko 246.000 kompanija privremeno otkazalo ugovore svojim zaposlenicima. Neki su otpušteni pa će dobivati oko 70 posto plaće sa zavoda za nezaposlene, a nekima je smanjeno radno vrijeme, a time i proporcionalno plaća.

Kada prođe izvanredno stanje, koje je vlada zasad produžila do 26. travnja, klubovi i kompanije trebali bi vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

(Hina)

Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

Najčitanije iz rubrike