Novosti
PRIHVAĆENA MOLBA POSLODAVACA

Potpore će dobiti i oni koji su morali otpuštati radnike
Objavljeno 5. travnja, 2020.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH.


"HUP je uputio na tri ministarstva zamolbu da se drugi paket Vladinih mjera, u dijelu koji se odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, omogući i svim malim i mikro poduzetnicima koji su otpustili radnike, jer u prvom paketu nisu vidjeli perspektivu. Malim i mikropoduzetnicima, kao što je HUP više puta naglasio, tada su bili potrebni otpisi svih davanja budući da odgode nisu bile dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i održe poslovi", priopćeno je iz poslodavačke udruge.


"Čim je objavljen drugi paket mjera HUP je od Vlade zatražio razumijevanje prema svim mikro i malim poduzetnicima koji su zbog prestanka poslovanja, ili velikih teškoća, bili primorani otpustiti radnike. Zadovoljni smo jer ovaj potez izvršne vlasti znači povratak radnika na svoja radna mjesta, ponovno pokretanje poslovanja i vjeru da se kriza može brže premostiti“, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.


Savez samostalnih sindikata Hrvatske poručio je u nedjelju kako ideju o davanju državnih potpora onima koji su otpuštali podržavaju samo uz uvjet zapošljavanja istih radnika na neodređeno vrijeme. U priopćenju podsjećaju na svoju nedavnu poruku koju su uputili poslodavcima kako nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog. "Tom prigodom poručili smo im kako je iz općeg društvenog, ali i iz individualnog poslovnog interesa, dobro pričekati stupanje na snagu državnih potpora za isplatu plaća i zadržavanje radnika u zaposlenosti, namijenjenih privatnom sektoru, čija je primjena trebala uskoro početi te procijeniti situaciju, kombinirati mjere i tek potom donositi odluke", navode u priopćenju.
Pritom smo ih podsjetili da poslodavci koji budu otpuštali neće moći koristiti potpore, ali, osim toga, samo od 23. ožujka do danas priljev na Hrvatski zavod za zapošljavanje iznosio je 10.975 novih nezaposlenih radnika. No, odmah po objavi drugog paketa mjera potpora ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa, poslodavci, posebice oni u turizmu, počeli su se obraćati resornom ministru s pitanjem mogu li koristiti potpore ako vrate radnike. SSSH podupire zahtjev poslodavaca i predlaže izmjenu mjere COVID-19 na način da se poslodavcima koji su ishitreno otpuštali omogući korištenje mjere uz uvjet ponovnog zapošljavanja istih radnika kojih su se riješili, ali po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme. D.Pav./H
Davor Majetić

glavni direktor HUP-a

Čim je objavljen drugi paket mjera HUP je od Vlade zatražio razumijevanje prema svim mikro i malim poduzetnicima koji su zbog prestanka poslovanja, ili velikih teškoća, bili primorani otpustiti radnike. Zadovoljni smo jer ovaj potez izvršne vlasti znači povratak radnika na svoja radna mjesta, ponovno pokretanje poslovanja, i vjeru da se kriza može brže premostiti. Ova kriza uči nas koliko je važno čuvati vlastitu proizvodnju.
Najčitanije iz rubrike