Novosti
MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O OPASNOSTI OD MINA

Od Domovinskog rata do danas od mina su poginula 203 civila i 38 pirotehničara
Objavljeno 6. travnja, 2020.

Od 1991. godine u 1374 minske nesreće u Hrvatskoj je stradalo 2008 osoba, od kojih su 523 poginule. U razdoblju nakon završetka Domovinskog rata do danas 597 osoba stradalo je od mina, od kojih su 203 poginule. Obavljajući poslove razminiranja nastradao je 131 pirotehničar, od kojih je 38 poginulo.

Svake godine 4. travnja obilježava se kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, pa tako i ove. Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji u kojoj su se našli Hrvatska i cijeli svijet, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, ne treba zaboraviti brojne poginule i zahvaliti na njihovoj nesebičnoj žrtvi podnesenoj za Hrvatsku sigurnu od mina.

Minski sumnjivo područje u Hrvatskoj iznosi trenutačno 298 četvornih kilometara, a obuhvaća područja osam županija i 50 gradova i općina. Još uvijek na tim područjima ima 24.108 mina te većih količina neeksplodiranih ubojitih sredstva razmještenih u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Preostali dio minski sumnjivog područja čine šume i šumska područja s 98 posto.

"Vitalni civilni i gospodarski objekti i gotovo sve obradive poljoprivredne površine razminirane su te vraćene zajednici na uporabu. Od mina je očišćen i značajan dio državne granice, a u idućem razdoblju prioriteti aktivnosti razminiranja usmjereni su na razminiranje zaštićenih rezervata prirode. Cjelokupno minski sumnjivo područje RH obilježeno je s 11.540 oznaka upozorenja na minsku opasnost. Svi dionici hrvatskog protuminskog sustava, od tijela državne uprave, lokalne i područne samouprave, civilnog društva i privatnog sektora, u suradnji s kontekstualnim međunarodnim institucijama, kontinuirano i sinergijski djeluju na ublažavanju posljedica minske opasnosti u Hrvatskoj, a posebice na osiguravanju i osnaživanju svih oblika kapaciteta za razminiranje, pomoći minskim žrtvama, edukaciji o minskoj opasnosti te svim ostalim akcijama utvrđenih smjernicama relevantnih nacionalnih i međunarodnih propisa, ugovora i protokola", navode iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Da bi se smanjila opasnost od mina i građani se mogli sigurno kretati, dostupna im je mobilna aplikacija MINE.info koja se besplatno instalira na mobilne uređaje ili tablete. Aplikacija prikazuje lokacije na karti i položaj najbližih minski sumnjivih područja na temelju ažuriranih baza podataka Ravnateljstva civilne zaštite. Aplikacija daje zvučne i vizualne obavijesti u slučaju približavanja minski sumnjivom području. S.Lacić
Vitalni civilni i gospodarski objekti i gotovo sve obradive poljoprivredne površine razminirane su
Možda ste propustili...