Regija
SUSTAV NAVODNJAVANJA NOVI GRADAC - DETKOVAC

Kanalska mreža gotova, gradi se crpna stanica
Objavljeno 6. travnja, 2020.
U Virovitičko-podravskoj županiji dizalice ne stoje. Jedno od gradilišta gdje se i nadalje radi ono je na sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, gdje slijedi spajanje buduće građevine pumpne stanice kanalskim sustavom s vodom iz rijeke Drave.

– Virovitičko-podravska županija poljoprivredno je orijentirana županija. Cilj je velikog dijela naših projekata bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška. Izgrađen je sustav Đolta, a gradi se sustav Novi Gradac – Detkovac, gdje je dovršena kanalska mreža, a gradi se pumpna stanica. Krajem prošle godine dobili smo i bespovratna sredstva za sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Uz dosad izgrađeni sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se prostire na 1260 hektara, kada se sve bude gotovo, bit će to približno 3000 hektara natapanih površina. Pridonijet će to većim prinosima naših poljoprivrednika, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području kada je riječ o godinima s manje padalina – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Za sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza odobreno je bespovratnih 36.907.325 kuna za novih 568 hektara.

– Ovih novih 568 hektara sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza prošlo nam je u stopostotnom iznosu. Slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač i Čađavica, a kada sve to završimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju – zaključio je župan Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
Druga faza - uz Novake i Višnjicu
Druga faza sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza preko cjevovoda će se spojiti na postojeći sustav te će se i ovih 568 hektara također natapati vodom iz rijeke Drave.
Možda ste propustili...

DAN DRŽAVNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VINKOVACA

Odana počast braniteljima i u Vinkovcima

DAN DRŽAVNOSTI U SLATINI

Druženje uz besplatni grah u Nazorovoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara

2

NA PRIJEDLOG ŽUPANIJE, U PROJEKTU SMART RURAL 21.

Četiri su općine Đakovštine prijavljene za Pametna sela

3

SPREMNI ZA SEZONU

Na bazene u Kneževim Vinogradima već od subote