Regija
DVORAC JANKOVIĆ U SUHOPOLJU

5D kino vodi dvorcem i krajolicima županije
Objavljeno 6. travnja, 2020.
U Centru za posjetitelje preko aplikacije “Ja sam Grof/Grofica” posjetitelji će se naći u virtualnoj stvarnosti plemićkog doba

Ako želite osjetiti kako izgleda jurnjava na tračnicama u udobnim sjedalicama koje vas "bacaju" i gore i dolje, i lijevo i desno, dok vam vjetar mrsi kosu, a magla sužava vidno polje, onda ćete u Suhopolju imati sve to. Uz suvremene 3D naočale, užitak će biti potpun za 20 posjetitelja, koliko ih može stati u 5D kino koje se nalazi u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, koje još nije otvoreno, ali su radovi na njemu završeni. Otvorenje se može očekivati kada završi pandemija koronavirusa te se život vrati u normalne okvire.

Tri filma
5D kino dio je projekta "Suhopoljski vremeplov", koji sufinancira Ministarstvo turizma, a napisala ga je Virovitičko-podravska županija u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA. Radove vrijedne 1.099.702 kuna obavila je tvrtka Prahin Ins d.o.o. 5D kino postavljeno je u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju i jedino je takvo od Zagreba do Osijeka. U kinu će se prikazivati filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju i Virovitičko-podravskoj županiji. To će kino također obogatiti turističku ponudu ovoga kraja i upoznati posjetitelje s Virovitičko-podravskom županijom i Suhopoljem.

– U okviru već spomenutog projekta, kino smo opremili s 20 sjedaćih mjesta, koja su prilagođena za 5D projekcije. Sjedala su pomična, ovisno o situaciji, mogu se pomicati gore, dolje, lijevo ili desno. Kroz projekt "Suhopoljski vremeplov" kreirana su i tri filma: "Niz rijeku Dravu", "Igre u dvorcu" i "Utrka konja". Kroz ta tri filma bit će predstavljen Dvorac Janković u Suhopolju, rijeka Drava koja se nalazi ovdje u blizini i cijela Virovitičko-podravska županija sa svom svojom florom i faunom – rekla je Helena Hegediš.

Uz 3D stereo naočale, s "vjetrom u kosi" i brojnim drugim efektima, moći ćete doživjeti osjećaj 5D kina. Imat ćete dojam kao da ste tamo – u filmu.

– Kao što sam već i rekla, filmovi koji će se prikazivati posjetiteljima Dvorca Janković posebno su prilagođeni i popraćeni raznim zanimljivim efektima. Primjerice, kada u filmu bude prikazana vožnja rijekom Dravom na splavu, sjedala će se pomicati i imat ćete osjećaj kao da stvarno sjedite na tom splavu i putujete našom zelenom ljepoticom – dodala je Hegediš.

Bazen, wellness
Projektom je Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju opremljen multimedijom. Tu je i oprema za virtualnu stvarnost (videoigre i aplikacije), čime se proširuje multimedijski interaktivni postav Centra za posjetitelje inovativnom komponentom, koja će posjetiteljima Centra pružiti mogućnost stavljanja u ulogu grofa ili grofice (pomoću aplikacije "Ja sam Grof/Grofica" omogućit će se, kroz interaktivno upravljanje vlastitom fotografijom i presvlačenjem u njihovu autentičnu odjeću, promjenom izgleda lica u lice grofa ili grofice te modeliranjem likova i oblika baroknog doba, prikaz posjetitelja u ulozi grofa ili grofice) te u virtualnoj stvarnosti mogućnost plesanja zajedničkog plesa s plemićkom obitelji Janković (videoigra).

Trećom fazom projekta rekonstrukcije Dvorca Janković u Suhopolju dvorac će dobiti bazen, wellness & spa dio, a u prizemlju će se nalaziti vinski i cigar bar.

– Dvorac Janković će kompletno svima biti zanimljiv, posebno taj dio kinoprojekcija i radionica koje se pripremaju u kreativnom laboratoriju. Cijeli ovaj kompleks bit će zabavan školarcima, koji će ovdje dolaziti preko organiziranih ekskurzija, obiteljima s djecom, ali i ljudima u trećoj životnoj dobi, jer perivoj oko dvorca ima više od sedam hektara i zaista je predivan za šetnju. Ukupna vrijednost projekta Centar za posjetitelje – Dvorac Janković iznosi 39.767.716 kuna, a udjel EU sredstava 33.419.096 kuna… – naglasila je Helena Hegediš.

Naravno, kao i kod drugih, i u Virovitičko-podravskoj županiji čeka se prolazak epidemije koronavirusa kako bi sve ovo zaživjelo punim plućima.

Dijana Stanić Rešicki
Plemićka ruta - jedinstvena u Hrvatskoj
– Obnovili smo Kuriju Janković u Kapela Dvoru, koja je danas hotel baština s četiri zvjezdice, jedini takav u Slavoniji. Nedavno je svoja vrata otvorio i Dvorac Pejačević u Virovitici, a svoja vrata otvorit će i Dvorac Janković u Suhopolju. Ulaganjem u dvorce prepoznati smo na turističkoj karti Hrvatske po jedinstvenoj plemićkoj ruti, koja će uskoro biti bogatija za još jedan dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji, onaj četvrti koji još nije obnovljen, a nalazi se u Cabuni… – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike