Mozaik
FESTIVAL TOLERANCIJE I UNHCR HRVATSKA PREPORUČUJU…

Akcija Doku-izolacija - nagrađivani dokumentarci koji govore o izbjeglicama
Objavljeno 6. travnja, 2020.

Pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, "Zadnji u Alepu", redatelja Ferasa Fayyada, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju običnih građana koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti život svojih sugrađana.

Film smo imali prilike pogledati na 12. Festivalu tolerancije, a nudi nam se preko Restartove akcije Doku-izolacija. Prvi je to film koji će podijeliti 6. travnja u sklopu novog programa "Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju…" na online platformama Festivala tolerancije - Facebook Fan Pageu, Instagramu i Twitteru. Svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučit će vam naslove filmova s tematikom o izbjeglicama, ukupno njih 20.

- Danas više nego ikada znamo koliko znači dom. Mjesto sigurnosti, utjehe, intimnosti i sreće. Brojni ljudi, njih 70 milijuna u cijelom svijetu, nemaju dom. Koronavirus i jak potres u Zagrebu istisnuli su ih iz medija, no oni nisu nestali. Dapače. U suradnji s UNHCR-om donosimo filmske prijedloge za naše duge dane u izolaciji koji se na emotivan način bave pitanjem izbjeglica i izbjeglištva u nadi da će solidarnost i empatija koji su nam sada svima više nego potrebni ojačati i naći put u naše društvo - izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Svakodnevni je život potpuno stao, ali ratovi i proganjanje nisu prestali. I dok se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv koronavirusa, ljudi i dalje bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću. Mjere koje su neke zemlje usvojile mogle bi potpuno onemogućiti pristup pravu na azil, stoga ne smijemo zaboraviti na one koji bježe od rata i proganjanja, poručuju iz UNHCR-a.

- Najgore krize zahtijevaju ono najbolje od čovječanstva. Baš kao i svima nama, solidarnost i suosjećanje sada su i izbjeglicama potrebniji nego ikad prije - rekao je Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u RH.

Ciklus će 8. travnja nastaviti nagrađivani film "Uvoz", redateljice Ene Sendijarević, premijerno prikazan u Cannesu 2016. Okosnicu radnje čini mlada bosanska izbjeglička obitelj koja završava u nizozemskom selu nakon što joj je odobrena zaštita 1994. Jedna apsurdna situacija sustiže drugu dok od novog svijeta pokušavaju stvoriti svoj dom. Potom 10. travnja stiže film "Borders", koji potpisuje Mathangi Maya Arulpragasam, globalno poznata kao M.I.A., glazbenica i aktivistica koja svojim radom upozorava na probleme izbjeglica. T.K.
Danas dijele film “Zadnji u Alepu” redatelja Ferasa Fayyada, koji prati Bijele kacige
Možda ste propustili...

NASTUPIT ĆE NA OPATIJSKOJ POZORNICI 20. LIPNJA

Tomislav Bralić i klapa Intrade otvaraju ljetnu sezonu koncerata

CROATIA RECORDS OBJAVILA EP “MURKY WATERS”

Izdanje s 11 hitova J. R. Augusta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

3

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.