Osijek
STOŽER OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

U Osijeku umrla i peta zaražena osoba, novih troje oboljelih
Objavljeno 5. travnja, 2020.
U posljednja 24 sata troje je novozaraženih, a od početka epidemije oboljelo je ukupno 92 osobe

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji još je jedna osoba preminula od koronavirusa, tako da je u od petka do danas broj preminulih pet. Kao i u slučaju jučer četvero umrlih, ponovno je riječ o starijoj osobi, ženi od 82 godine koja je bila onkološki bolesnik i koja je ukupno trinaesti umrli slučaj u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata troje je novozaraženih, a od početka epidemije oboljelo je 92 osobe, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvjestio je kako je testirano 130 osoba, od kojih je troje novooboljelih, dvoje iz Osijeka i jedna osoba iz Višnjveca. Od novooboljelih dvoje je već bilo u samoizolaciji, a jedna je novi slučaj. Zbog toga što su bile s njim u kontaku, u zadnja 24 sata još je 15 osoba stavljeno u samoizolaciju, tako da je sada broj takvih osoba 462 osobe. Ukupno je 27 osoba hospitalizirano.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece rekao je kako je u razdoblju između dvije sjednice stožera primljeno sedam dojava o kršenju samoizolacije, što je potvrđeno u šest slučajeva. Pet osoba na području Osijeka te jedna u  Našicama. Provjerene su I 2874 osobe od kojih 12 osoba nije imalo valjane propusnice I nije im dozvoljen prolaz. Bece je upozorio kako je uoćena praksa okupljana građana ispred ili u dvorištima trgovina gdje se u grupama konzimiraju kupljena pića. To policija neće tolerirati pa će biti sankcionirane i tako zatećene osobe, ali i osobe koje im omogućuju takvo ukupljanje.

Na današnjoj konferenciji za novinare govorio je i Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka i načelnik gradskog Stožera, koji je izvjestio kako će od sutra na svaku njihovu dojavu o opetovanjem kršenju mjera, a riječ je, ponovno, o okupljanjima na otvorenom više od pet osoba, na teren izlaziti policija i prema potrebi sankcionirati prekršitelje.

Načelnik županijskog Stožera, dožupan Goran Ivanović je još jednom podsjetio kako se ne smijemo opuštati, te da zaraze ne prijeti isključivo osobama starije živote dobi.  Od šest pozitivnih osoba evidentiranih u subotu niti jedna osoba nije bila starija od 55 godina!

Dario Kuštro

Najčitanije iz rubrike