Osijek
RETFALAČKI CVJEĆARI UNOSE BOJE U CRNO-BIJELU SVAKODNEVICU

Obitelj Kolarić dostavlja i
optimizam: Zasadi cvijet,
spasi svijet i ostani doma!
Objavljeno 4. travnja, 2020.

Zasadi cvijet, spasi svijet i ostani doma! Poruka je to koja je Osječanima poslana iz retfalačkog OPG-a vlasnika Damira Kolarića. Ako biste na prvu pomislili kako u vrijeme epidemije koronavirusa nikome nije do cvijeća, grdno biste se prevarili. Kolarići, naime, svoje proljetnice, ljetnice i trajnice već danima razvoze po cijelom gradu i okolici, dostavljajući ih na kućni prag. Sve će te predivne maćuhice, tratinčice, potočnice, muškatli, surfinije, zvončići, begonije i druge krasotice završiti u dvorištima i na okućnicama te balkonima i terasama podsjećajući nas da čak i u vrijeme koje izgleda kao crno-bijeli film katastrofe svatko od nas može u život unijeti malo boje. Osim toga, mnogi će u tom cvijeću naći utjehu, psihoterapiju ili, jednostavno, podsjetnik na to kako će ti pupoljci procvjetati baš u vrijeme kada bi se i naši životi trebali vratiti u normalu.

Kolarići će za sebe reći da su obični ljudi. I jesu, ali mrvicu su ipak drukčiji. Damir je samozatajni marljivi vlasnik OPG-a koji puno radi i malo govori. Svi koji redovito pohode tržnicu na Gajevu trgu dobro znaju gdje su njegove klupe. Njihova Ivana, iako je po zanimanju viši fizioterapeut, svojevrsna je glasnogovornica OPG-a. Široka osmijeha i nepresušne energije, ovih dana ulaže svaki atom energije u to da pomogne roditeljima održati OPG na životu. "Ako su nas ikada trebali mali poduzetnici i OPG-ovi koji se svim silama bore izgurati ovaj period bez velikih minusa - to je onda sad! Jedni od njih su i moji roditelji, koji se godinama bave uzgojem vrtnog i balkonskog cvijeća. Iako cvijeće nije prioritet u ovako kriznim situacijama, ono nam može pomoći u kreiranju male oaze mira. Na FB-stranici OPG Damir Kolarić i telefonu 098/187 0756 možete naručiti sadnice koje imaju u ponudi te će vam biti dostavljene na kućni prag", poziva Ivana s društvenih mreža i internetskih platforma za online prodaju.

Još je jedan razlog zbog kojih Kolarići daju prednost dostavi cvijeća na kućnu adresu, iako su mnogi dosad rado dolazili i u njihove plastenike u Strossmayerovoj. Damirova supruga Aleksandra Kolarić, naime, u rizičnoj je skupini - transplantirana su joj pluća. Zbog plućne fibroze toj su nepokolebljivoj Retfalčanki 2008. u Beču transplantirana pluća. U mirovini je, kao stopostotni invalid, sa samo 1200 kuna mirovine, pa je više nego jasno zašto je Kolarićima važno da i ove sezone uspiju prodati svojih 35.000 cvjetova. "Mi moramo platiti svim svojim dobavljačima, pa ćemo, ako ne prodamo svoje cvijeće, biti u velikom škripcu", iskrena je Aleksandra.

Ipak, njezin je optimizam i u vrijeme epidemije koronavirusa - neuništiv. Iskreno, postidiš se svojih strahova kad ona prostre pred tebe svoju vjeru da sve mora dobro završiti. Ne iznenađuje to kada znate kako je riječ o osobi koja se za svoje zdravlje počela boriti još 1992. Od dijagnoze do dijagnoze stigla je, 2004., do plućne fibroze. Pojednostavljeno rečeno, njezina su se pluća počela okoštavati, plućno se tkivo pretvaralo u fibroznu tvorevinu i gubilo svoju funkciju. Riječ je o teškoj bolesti s lošim prognozama, no, uporna kakva već jest, počela se raspitivati uokolo, čitati, tražiti, nije se predavala. Načula je da u Hrvatskoj živi žena koja ima transplantirana pluća, upoznala ju je, odmah je kontaktirala dr. Ladislava Pavlovića iz bolnice Jordanovac, koji je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da i ona dospije na transplantaciju u Beč... Došla je do dr. Waltera Klepetka, šefa transplantacija u bečkoj bolnici AKH... "Svoja sam nova pluća dočekala u Zagrebu, prikovana za bolesnički krevet. Ne bih to uspjela pregurati da nije bilo moje obitelji, liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja na Jordanovcu. Zato sam bila jako pogođena kada sam vidjela da je bolnička zgrada jako stradala u nedavnom potresu", kaže. Pluća je dobila 6. prosinca 2008. "Dugo sam čekala svoju drugu šansu za život. Zato se sad strogo čuvam i to čini i moja obitelj. Jako sam tužna što ih ne viđam uživo, naročito svoju unučicu Cvitu, no sve ćemo nadoknaditi kada prođe opasnost od koronavirusa", odlučna je. Sedam godina od našeg prvog susreta mnogo se toga dogodilo - sin Hrvoje je odrastao, radi i živi s djevojkom, mlađi, Matija, sada je 17-godišnjak, a Ivana se udala za Marka Gracina i u prosincu donijela na svijet obiteljsku ljubimicu - Cvitu. Kolarići se ne predaju, a mi im, kao i mnogim drugim herojima ere koronavirusa, vrijednim OPG-ovcima, možemo pomoći tako da kupujemo lokalno. U ime naše zajedničke budućnosti, u koju će se boje početi vraćati, zašto ne baš cvijećem na gradskim balkonima.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike