Osijek
SAVJETI STRUČNJAKA

Zlatna pravila za rad
od kuće bez - stresova
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Zamjena uredskog stola kuhinjskim vrlo lako može ugroziti produktivnost, ali i privatni život

U okviru mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa mnogi zaposlenici počeli su raditi od kuće, no zamjena uredskog stola kuhinjskim može ugroziti produktivnost i privatni život, piše njemačka novinska agencija dpa. Stručnjaci su dali nekoliko savjeta koji mogu pomoći.


1. Ne radite u krevetu. Ako je moguće, odvojite dio stana kao radni prostor, odvojen od ostatka vašeg životnog prostora. U suprotnom bit će vam teško isključiti se, kaže savjetnik za karijere Ute Boelke.


2. Držite se vremenskog rasporeda. Taj raspored ne treba i vjerojatno ne može biti strog poput onog u vašem uredu, kaže psihologinja Kristine Qualen. No bez ikakvog plana teško je obaviti posao. Razmislite o tome u koje ste doba dana najproduktivniji - rano ujutro ili možda nakon izdašnog doručka.


3. Odredite vrijeme za stanke. Najveći rizik rada od kuće je rad bez ikakvih stanki, kaže savjetnik za karijere Bernd Slaguis. Za vas je bolje planirati stanke i držati se toga. Možete svaka dva sata napraviti stanku od 15 minuta ili pratiti ritam rada i uzeti stanku nakon obavljene zadaće.


4. Nemojte raditi kućanske poslove. Izazovno je obaviti kućanski posao onog trenutka kad se pojavi, kaže Qualen. Pražnjenje perilice za posuđe, usisavanje ili pranje rublja odvlačit će pozornost s posla.


5. Uživajte u slobodnom vremenu. Na poslu svoje stanke ponekad provodite za radnim stolom, no, kad radite od kuće, to nikako ne smijete činiti, kaže Boelke. Dok radite od kuće možete se počastiti na način na koji ne biste na poslu, dodaje Qualen.


6. Odredite ciljeve za svaki radni dan. Ponekad se vaš popis poslovnih zadataka čini beskonačnim. Možete izbjeći taj osjećaj utvrđivanjem prioriteta svako jutro: Što danas moram napraviti? Nekima je dobar recept određivanje vremena kada moraju obaviti određene zadaće, poput termina poslovnih telefonskih razgovora ili pisanja izvješća, kaže Boelke.


7. Budite u kontaktu s kolegama. Rad od kuće ne smije biti potpuna izolacija. Možda vaš tim može svakodnevno održati videokonferenciju kako bi ostao u kontaktu, kaže Slaguis.
8. Poštujte kraj radnog vremena. Kraj radnog dana, kad radite od kuće, znači da svjesno odlučite da stvari koje niste napravili mogu čekati do sutra, kaže Slaghuis. Tada uklonite svoj laptop i poslovni telefon.


Milan Bugarić
15

minuta pauze uzmite nakon dva sata posla
8

pravila za nesmetani rad od kuće predstavili su njemački stručnjaci
Na poslu svoje stanke ponekad provodite za radnim stolom, no, kad radite od kuće, to nemojte činiti
Možda ste propustili...

FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO I DZO

Osijek prvi u zemlji dobio Zavod za teleradiologiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Mlade treba osnažiti za
suprotstavljanje duhanu

2

ROĐENDAN RIJEKE LJUBAVI

Čučak: Ljudi od nas odlaze s osmijehom

3

FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO I DZO

Osijek prvi u zemlji dobio Zavod za teleradiologiju