Regija
RAZVOJNA AGENCIJA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE DOBILA DOBRU VIJEST

Projektom vrijednim 67,2 milijuna kuna obnovit će povijesne spomenike
Objavljeno 4. travnja, 2020.
ILOK

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije dobila je nedavno dobru vijest koja potvrđuje dosadašnji uspješan rad.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o financiranju projektnog prijedloga Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku. Projekt ukupne vrijednosti 67,2 milijuna kuna bit će financiran u iznosu 50,4 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u financijskom razdoblju 2014.-2020., a razliku sufinanciraju prijavitelj, Grad Ilok i partneri, Iločki podrumi d.d., franjevački samostan iz Iloka i Turistička zajednica VSŽ-a, koja je zadužena i za promidžbu.

Glavnu ulogu u pripremi projektnog prijedloga imala je Razvojna agencija VSŽ-a, a aktivnosti pripreme provedene su u okviru provedbe projekta ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II. Projektni je prijedlog prijavljen 12. studenoga 2019., na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema", a Razvojna agencija sudjelovat će u radu projektnog tima i praćenju provedbe.

- U pripremi prijedloga aktivno su sudjelovali svi projektni partneri, a posebnu pomoć u izradi projektne prijave imali smo od Razvojne agencije, Ureda za međunarodnu suradnju TINTL, i Konzervatorskog odjela u Vukovaru - kaže gradonačelnica Marina Budimir.

Potpisivanjem ugovora počet će provedba projekta koja će trajati 36 mjeseci, tijekom kojih će biti rekonstruirane gradske zidine, objekti Podrumareva kuća i zgrada Žitnice u vlasništvu Iločkih podruma, tri krila franjevačkog samostana na kojima je rekonstrukcija već u tijeku te će biti promoviran grad Ilok kao turistička destinacija.

Miroslav Flego
Simboli iločke povijesti i kulture
​Svi objekti koji će se obnoviti novcem iz fondova EU-a vrijedni su spomenici povijesti i kulture. Utvrda je obrambena struktura iz 15. stoljeća oko starog dijela Iloka sagrađena za zlatnog doba grada kada je vlasnik grada bio njegov najpoznatiji vlasnik Nikola Iločki. Franjevački samostan dijelom je iz srednjega vijeka, zapadno krilo, a do 1727. sagrađeno je sjeverno i istočno krilo, i samostan je dobio današnji izgled. Zgrada Žitnice jedna je od malobrojnih baroknih građevina te vrste, čiji je gotovo nepromijenjen izgled sačuvan do danas.
Možda ste propustili...

OPĆINI PITOMAČA PROŠAO VRIJEDAN PREKOGRANIČNI PROJEKT

Kladarski breg nova hit-destinacija

MOST BRČKO - GUNJA NAKON 130 GODINA

Pripremni radovi na obnovi mosta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana