Novosti
NADBISKUP HRANIĆ O SLAVLJU VELIKOG TJEDNA I USKRSA

Vjernici pozvani da mise prate preko televizije, a krizma se odgađa za jesen
Objavljeno 4. travnja, 2020.

Zbog prijetnje zaraze koronavirusom i mjera zaštite koje je propisala država, ovogodišnje slavlje Cvjetnice, Velikog tjedna i vazmenog trodnevlja održat će se u crkvama Đakovačko-osječke nadbiskupije bez nazočnosti vjernika. To znači da ni idućih dana neće biti vjerničkog okupljanja u crkvama, niti podjele svete pričesti, kao ni ispovijedi.

Nadbiskup mons. Đuro Hranić u svome pastirskom pismu upućenom prezbiteriju i vjernicima ponovio je stajalište vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kako se slavlje Uskrsa ne može odgoditi. U spomenutom dekretu Kongregacije kaže se da je Uskrs "srce cijele liturgijske godine i nije samo jedna od svetkovina koja ima prednost pred ostalima". Kao dodatni razlozi spominje se činjenica da Uskrsu prethode korizma i vazmeno trodnevlje, a cijelo se liturgijsko razdoblje okrunjuje svetkovinom Pedesetnice, ili Duhova.

Nadbiskup je jasno rekao kako u crkvama neće biti moguće okupljanje vjernika, pozivajući vjernike na kućnu liturgiju, obiteljsku molitvu i katehezu. Materijal za "obiteljsku liturgiju" može se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral (HILP).

"Isus nas u aktualnim okolnostima poziva da ga nasljedujemo u ljubavi, slobodni i od najmanjeg oblika vlastite sebičnosti te nam poručuje da sada nema veće ljubavi od ove: sustegnuti se od dovođenja svojih prijatelja i župljana u opasnost… Odustajanje od liturgije vazmenog trodnevlja s vjernicima i poštovanje mjera socijalne distance je, dakle, oblik našeg vjerničkog pastirskog sjedinjenja s Kristom raspetim i uskrslim; čin naše svećeničke ljubavi prema našim župljanima i naše odgovornosti za njih", istaknuo je mons. Hranić.

Prema njegovim riječima, Slavonska televizija izravno će prenositi sva slavlja iz katedrale u Đakovu koja će se održati bez nazočnosti vjernika. Objavljen je i raspored slavlja: Cvjetnica (nedjelja, 5. ožujka), s početkom u 11 sati; misa posvete ulja u 9 sati i Misa Večere Gospodnje u 18 sati (Veliki četvrtak, 9. ožujka); Služba Muke Gospodnje u 18 sati (Veliki petak, 10. ožujka); Vazmeno bdijenje u 20.30 sati (Velika subota, 11. ožujka) te Misa Vazma s početkom u 10.30 (nedjelja, 12. ožujka).

Naglasio je kako će se slavlja u svim crkvama održati bez vjernika, izbjegavajući svećeničke koncelebracije. Dodao je kako bi se ipak osigurao minimum izražajnosti i dostojanstva liturgijskih slavlja, u slavlju uz celebranta mogu, poštujući navedene mjere zdravstvene zaštite, sudjelovati još i ministrant, lektor te orguljaš ili pjevač. Preporuka je da crkve, osim u vrijeme liturgijskih slavlja budu otvorene vjernicima za osobnu molitvu, ali uz poštovanje propisanih mjera zdravstvene zaštite. Mons. Hranić izričito je otklonio mogućnost održavanja ispovijedi u crkvama, pobožnosti Križnoga puta, euharistijska klanjanja, zajedničko moljenje krunice, klanjanje križu te stražu i molitvu kod tzv. Božjeg groba, kao i druge zajedničke pobožnosti.

Vjernike je na dan Velikog petka pozvao na strogi post, samo o kruhu i vodi. Podsjetio je da se post odnosi na sve zdrave osobe, od punoljetnosti do 65. godine života. Tijekom Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak neće se održati obred pranja nogu. Odgađa se podjela sakramenata katekumenima, a neće biti održan ni blagoslov jela.

Nadbiskup Hranić uputio je poziv vjernicima da umjesto svete pričesti koja neće moći biti dijeljena na Cvjetnicu, tijekom Velikog tjedna i Uskrsa budu pripravni na primanje duhovne svete pričesti te da preko radija i televizije prate prijenos Mise Večere Gospodnje i uskrsnog euharistijskog slavlja te čitaju Sveto pismo.

"Budući da smo ove smo godine lišeni sudjelovanja u uskrsnom euharistijskom slavlju te uskrsne sv. pričesti, tim veću ulogu u ovogodišnjem slavlju Uskrsa imaju naše obitelji koje su male kućne crkve te krsni svećenici i ‘kućna liturgija‘, odnosno obiteljsko molitveno zajedništvo i s Kristom uskrslim", naglasio je nadbiskup mons. Đuro Hranić u svome pismu.

Osvrnuo se i na pitanje krizmenih slavlja koja će biti odgođena. Nadbiskupski ordinarijat pratit će daljnji razvoj situacije, kako je rekao, a sasvim je moguća solucija da krizma bude odgođena za rujan i studeni ove godine, no definitivna oduka još nije donesena.

Draško Celing
U crkvama neće biti moguće okupljanje vjernika koji su pozvani na kućnu liturgiju i obiteljsku molitvu
Možda ste propustili...