Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZBOG SMRTI STUDENTA IZ ITALIJE

Zbog smrti prijatelja dobio godinu i 8 mjeseci zatvora
Objavljeno 4. travnja, 2020.
OSIJEK



Matej D. (26) iz Virovitice osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 2. studenoga 2018. smrtno stradao 24-godišnji talijanski državljanin Giuseppe De Leo. Županijski sud u Osijeku izrekao mu je djelomično uvjetni kaznu, u zatvor će na osam mjeseci, a preostali dio kazne od godinu dana neće se izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Nepravomoćna je to presuda kojom je Virovitičaninu određena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.


Matej D. je 2. studenoga 2018. oko 16.30 na cesti između Donjeg Miholjca i Viljeva bez položenog vozačkog ispita vozio Renault Clio virovitičkih registracija u vlasništvu Antonija A. U automobilu su se kao putnici nalazili Marko A. i Giuseppe De Leo. U jednom je trenutku započeo Clijem pretjecati kamion MAN s prikolicom kojim je upravljao Zdenko F. Pri pretjecanju je 26-godišnjak lijevim kotačima prešao na rubnjak uz lijevi kolnički trak zbog čega je izgubio kontrolu nad vozilom i naglo skrenuo udesno pa je zadnjim desnim bočnim dijelom automobila udario u prednji lijevi bočni dio kamiona. Automobil nakon toga slijeće s ceste u kanal te se više puta prevrće. Pri tome je iz automobila ispao mladić iz Italije koji je zbog brojnih prijeloma i nagnječenja preminuo na mjestu nesreće.


U svojoj obrani Matej D. rekao je da se smatra odgovornim zbog ovog događaja, no ne bi sjeo u automobil da se nije osjećao sposobnim za vožnju. Ne bi vozio najboljeg prijatelja da je mislio da će se njemu nešto loše dogoditi. Toga dana oni su išli u Viroviticu njegovoj kući, a Marko A. (brat vlasnika vozila, nap. a.) se nije naspavao i to je jedini razlog zašto je on vozio. Ne zna kako je došlo do nesreće, zna da je uhvatio rubnjak. Marka A. zna puno duže i s njim je dugogodišnji prijatelj, a posljednjih godinu dana on je sa Giuseppeom (koji je kao student medicine bio na Erasmus programu u Osijeku) bio jako dobar, i Giuseppe je zbog njega došao na pet dana u Hrvatsku. Giuseppe i on su tih godinu dana bili svaki dan zajedno jer su i stanovali u istom stanu. Matej je sam nazvao roditelje poginulog mladića, no najviše je komunicirao sa Giuseppeovim šogorom koji zna engleski. Objasnio im je sve što se dogodilo i izrazio im je sućut. Giuseppeovi roditelji bili su u Hrvatskoj i taj je susret prošao bez jakih tenzija, a s obzirom na situaciju, Giuseppeovi roditelji su bili prema njemu predivni. On je njih još jednom poslije zvao, a planira ih ići posjetiti prije ljeta. Matej je kasnije, iz drugog pokušaja, položio vozački ispit. Sudu je rekao kako se osjeća odgovornim za nesreću i jako mu je žao zbog toga.


Instruktor u autoškoli gdje je Matej polagao vozački ispit neposredno prije ove tragične nesreće rekao je da se već u prvom satu uvjerio da može u vožnju u promet na javnoj cesti, naravno, pod njegovim nadzorom. Njegovo mišljenje je da je Matej D. bio osposobljen za sigurno upravljanje motornim vozilom unatoč tome što formalno nije imao položen vozački ispit. No sud je imao suprotan stav jer je Virovitičanin, nakon što je išao polagati vozački ispit poslije nesreće, prvi put pao.
Osječki sud je, pri izboru kazne, uzeo u obzir sve olakotne okolnosti na strani 26-godišnjaka, i to prvenstveno što se smatrao odgovornim za nesreću, pokajao se, nije bio osuđivan, a u nesreći je i poginuo njegov prijatelj. Osim toga, po želji obitelji preminulog mladića, svaki put na mjestu prometne nesreće stane, zapali svijeću i donese cvijeće. Zbog svega navedenog sudsko vijeće procijenilo je da su stečeni svi uvjeti da mu se kazna ublaži ispod zakonskog minimuma.


Sandra Lacić
Pravorijek je djelomično uvjetan, Matej mora osam mjeseci u zatvor, a godina dana je uvjetna kazna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike