Kultura
PROJEKT HNK U ZAGREBU ZA VAS | DUBRAVKA VRGOČ

Mir nam danas itekako nedostaje
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Kao što su najavila, HNK u Zagrebu krenuo je s listom prijedloga djela za što ugodniji boravak kod kuće koju predlažu njihovi umjetnici, a projekt je otvorila intendantica Dubravka Vrgoč. Od knjiga predlaže roman Gustava Flauberta Madame Bovary iz 1857., remek-djelo realizma koje prikazuje ne samo nesretnu sudbinu žene zatočene u provinciji 19. st., već i duh cijele epohe. U ovakvim vremenima kada smo prepadnuti onim što nas ukružuje upravo u klasicima, točnije načinu njihova pripovijedanja, možemo naći neki mir koji nam danas itekako nedostaje.


Drvo života Terrencea Malicka iz 2011. njezin je filmski izbor. Ova epska obiteljska drama s nadrealnim elementima svjedoči o univerzalnim pitanjima na koja nužno ne moramo ili ne možemo naći odgovore. Kozmička slika koja se potvrđuje u našim osobnim dramama te nudi neki gotovo metafizički izlaz iz nemogućne stvarnosti.


Fleabag Phoebe Waller-Bridge je genijalna serija o svakodnevici glavne glumice, odnosno autorice, u kojoj se ona „spotiče“ o razne probleme od onih poslovnih, do obiteljskih i ljubavnih. Ova „komedija iz našeg susjedstva“ nudi niz identifikacijskih prilika, ali i mnoštvo mogućnosti da zaboravimo što se zapravo danas događa u svijetu koji nas okružuje.

Perfect Day, jedna od mojih najdražih pjesama ikad. Vraća me u vrijeme kada sam se osjećala upravo onako kako Lou Reed pjeva. Sigurna sam, uskoro će se vratiti to vrijeme. N.Vek.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike