Ekonomija
FINANCIJSKI SEKTOR

Koronavirus prisilio banke da se prilagode klijentima
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Mjere suzbijanja širenja COVID-19 narušile su sposobnost otplate obveza

Zbog aktualne situacije s koronavirusom, gotovo preko noći svi subjekti javnog života morali su promijeniti svoj uobičajeni ritam i režim rada. Pa tako i bankarski sektor koji je do sada bio imun na događanja oko njega.


Sada su u naletu zaraze koronavirusom bili prisiljeni povesti računa i o zdravstvenoj sigurnosti svojih djelatnika, a potom povući i poteze u korist klijenata - građanstva i gospodarstva, kojima su preventivne mjere suzbijanja širenja COVID-19 ozbiljno narušile ili će narušiti sposobnost uredne otplate financijskih obveza.


Prva takva mjera može se vidjeti za aktualne podjele mirovina. U okolnostima socijalne distance, banke su preporučile da se za podizanje mirovine koriste bankomati. A pri tome su omogućile klijentima podizanje gotovine na njima najbližim bankomatima pa makar i drugih banaka, a bez zaračunavanja provizije. Hrvatska poštanska banka (HPB) otišla je i korak dalje te je omogućila donošenje mirovina svojim klijentima na kućni prag.
Moratorij

Nadalje, HPB je klijentima koji nisu u mogućnosti redovito podmirivati financijske obveze zbog efekata pandemije koronavirusa omogućio produljenje roka otplate kreditnih zaduženja uz smanjenje mjesečnih anuiteta, moratorij na otplatu glavnice kreditnih zaduženja uz mjesečno podmirivanje kamate, pri čemu se klijentima odobrava adekvatno produljenje ugovorenog roka otplate te moratorij na otplatu ukupnog zaduženja s podmirenjem kamate po isteku.


Erste banka će do 30. lipnja privremeno obustaviti aktivaciju novih instrumenata osiguranja za naplatu nepodmirenih dospjelih dugovanja nastalih nakon 31. prosinca 2019. Ta mjera, tzv. stand still, kako navode, vrijedit će za sve klijente banke, građane i tvrtke. Osim toga, privremeno će ukinuti i obračun zateznih kamata na dugovanja koja imaju dospijeće u razdoblju od 31. ožujka do 30. lipnja. Dodatno, u Erste banci će, iznimno u travnju, otplatu anuiteta i rata s tekućih računa, za građane koji imaju ugovorenu tu opciju, umjesto 1. provesti 9. travnja. Tu će iznimku, kako obrazlažu, provesti kako bi klijentima koji su financijski pogođeni trenutačnom situacijom omogućili da u tom razdoblju podnesu zahtjev za odgodu plaćanja ako za to imaju osnovu.


U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom, PBZ će omogućiti odgodu plaćanja svim korisnicima kredita kod kojih je došlo do pogoršanja financijske situacije smanjenjem ili potpunim gubitkom prihoda. Ta mjera podrazumijeva odgodu plaćanja glavnice kredita i pripadajućih kamata po kreditima u redovnoj otplati na razdoblje od tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za dodatna tri mjeseca.
Povećali limit

Iz Addiko banke priopćili su kako je limit za beskontaktno plaćanje bez autorizacije PIN-om povećan s dosadašnjih 100 na 250 kuna, kako bi se dodatno smanjio kontakt s POS uređajem na prodajnim mjestima. OTP banka će odobravati moratorij na minimalno tri mjeseca uz mogućnost daljnjeg produljenja roka otplate za sve vrste kredita: stambene, gotovinske, turističke, hipotekarne i autokredite. Dodatno, banka je već klijentima koji koriste pozajmice na tekućim računima odgodila ažuriranje limita dopuštenog prekoračenja po tekućem računu do 1. srpnja i u slučaju da su im u proteklom razdoblju od šest mjeseci prosječna primanja smanjena.


Kada su u pitanju mjere prema gospodarstvu radi očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti, banke su omogućile predaju zahtjeva za moratorij obveza po kreditu, i to u pravilu online. Pravo na realizaciju mjera pomoći mogu ostvariti poslovni subjekti koji su bili uredni u podmirenju obveza prema banci na dan 31. prosinca 2019., odnosno ako im je poslovanje ili ostvarivanje prihoda već pogođeno pandemijom koronavirusa, primjerice realiziran pad prihoda u ožujku 2020. u odnosu prema ožujku 2019. Pomoć mogu tražiti i tvrtke koje procjenjuju da će im poslovanje ili ostvarivanje prihoda biti pogođeno pandemijom, odnosno ako će im očekivani prihodi za ovu godinu biti niži od planiranih.

No i u slučaju građana i poslovnog sektora, iz banaka pozivaju klijente kojima trenutna situacija nije narušila visinu redovnih primanja da nastave s urednom otplatom svojih obveza, bez apliciranja za mjere pomoći, jer su one namijenjene najteže pogođenima.


Dario Kuštro
Privremena obustava prisilne naplate
* limiti po prešutnim prekoračenjima tekućih računa građana zadržat će se na istim iznosima i onim klijentima kojima bi prekoračenja istekla ili bila ukinuta u iduća tri mjeseca

* mjere se odnose na privremenu obustavu aktivacije instrumenata prisilne naplate, odgodu otplate kredita te novo financiranje poslovnih subjekata u vidu kredita za likvidnost i radni kapital

* tijekom odgode otplate kredita banke će u izravnoj komunikaciji s građanima i poslovnim subjektima, ovisno o razvoju situacije, dogovoriti neki od modela budućeg podmirivanja, a što može uključivati poček, produljenje rokova te kombinaciju ovih mjera
HPB je otišao i korak dalje te je svojim klijentima omogućio donošenje mirovina na kućni prag
Najčitanije iz rubrike