Novosti
OSIJEK IMA I SUSTAV KONTROLE IZ ZRAKA

Provođenje mjere protiv virusa nadziru i dronovi
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Ivanović: Imamo slučaj da dvije novozaražene osobe ne znaju izvor zaraze

Na području Osječko-baranjske županije do četvrtka su bile evidentirane ukupno 74 osobe zaražene virusom Covid-19, što je bilo 11 novooboljelih više u odnosu na srijedu.



Ograničeno kretanje

Kao što je najavljeno, u srijedu je s testiranjem uz Zavod za javno zdravstvo počeo i KBC Osijek, stoga je odrađen znatno veći broj testiranja - ukupno 90. U Zavodu za javno zdravstvo obavljeno je 36 testiranja, od čega je šest pozitivnih na koronavirus, a u KBC-u Osijek 54 s pet pozitivnih nalaza. Devet je novopozitivnih s područja Osijeka, jedna je osoba iz Valpova i jedna iz Belišća. I dalje je u KBC-u Osijek pet osoba na respiratoru, 22 su hospitalizirane i njihovo je zdravstveno stanje stabilno. Stabilno je i jedan pacijent koji se nalazi u Općoj bolnici Našice.


"Želimo posebno napomenuti da imamo slučaj da dvije osobe koje su novozaražene ne znaju izvor zaraze, odnosno ne znaju gdje su došli u kontakt s virusom. To svima nama treba biti jasan naputak da kretanje i dalje treba biti vrlo ograničeno, i da situaciju trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Virus se može pokupiti bilo gdje, ako se mnogo krećemo", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Goran Ivanović.


S novim testiranjem u KBC-u testirani su svi uzorci koji su bili u bolnici ili Zavodu. Samim time, od petka će svi zaprimljeni uzorci biti testirani unutar 24 sata, ako ne dođe do određenih zagušenja, a građani će dobiti povratnu informaciju o svom testu.


S radom je krenuo i novi sustav e-propusnica koji bi trebao objediniti sve izdane propusnice na jednom mjestu, kao i sve institucije koje su ih izdale.


"Na sjednici Stožera razgovarali smo o novom sustavu, s kojim trenutačno imamo određenih poteškoća, iako vjerujemo da će se pokazati vrlo korisnim. Naputak je Nacionalnog stožera i Ministarstva uprave da se do 6. travnja sve propusnice evidentiraju u novi sustav e-propusnica, kao i da se izdaju putem tog sustava. Mi ćemo od Nacionalnog stožera tražiti odgodu tog datuma, s obzirom na to da pojedine općine i gradovi imaju samo po tri administratora, i u ovom kratkom roku neće moći evidentirati sve dosad izdane propusnice u novi sustav", dodao je Ivanović.
Evidencija

Policija je nastavila provjeru osoba koje krše mjeru samoizolacije, kao i evidenciju propusnica. U 24 sata zaprimljena je jedna dojava o osobi koja krši samoizolaciju, što je i potvrđeno, a radi se o području Belog Manastira. U samoinicijativnom obilasku 63 osobe kojima je izrečena mjera, policija je utvrdila da jedna osoba nije bila na adresi, također s područja Belog Manastira.


"Propusnice smo provjeravali na 60 nadzornih punktova, osam stalnih i 52 povremena. Pregledali smo 6012 osoba, a njih 14 nije imalo valjane propusnice i nije im bio dopušten prolaz. Propusnice se provjeravaju uz osobnu iskaznicu, kako osobe ne bi mogle nositi tuđu propusnicu, a tako će se nastaviti raditi i s e-propusnicama", rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.


U ovom trenutku 510 osoba na području Osječko-baranjske županije nalazi se u samoizolaciji, od čega je 40 novih. Po isteku mjere samoizolacije, nakon 14 dana, građani kojima nije utvrđen pozitivan status mogu izići iz samoizolacije i nije potrebno kontaktirati ZZJZ.


U kontroli građana najdalje je, doznajemo, otišao Osijek, sudeći prema priopćenju MUP-a, odnosno Ravnateljstva civilne zaštite RH. Naime, zahvaljujući uspješnoj suradnji Ravnateljstva civilne zaštite - Područnog ureda civilne zaštite Osijek te inženjera dragovoljaca, Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv Covida-19 radi povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom. "U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju videozapisi s više multikoptera koji kontinuirano nadlijeću markere postavljene na kritičnim točkama u gradu Osijeku. Trenutačno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica", stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite RH.
Kontaktirali smo Područni ured civilne zaštite Osijek, međutim, kako su nam rekli, više informacija o tome tko točno upravlja letjelicama i na kojim točkama, dat će nam u petak.


Ivan Alilović
74

osobe zaražene su koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji
OPTEREĆENE LINIJE
Pritužbe građana da ne uspijevaju telefonski kontaktirati epidemiologe, komentirao je ravnatelj županijskog ZZJZ-a Zlatko Pandžić. "Preopterećenost linija i nama je velik problem, jer na 26 linija imamo šest epidemiologa, a jedino od njih građani mogu dobiti stručan odgovor. Najmanji je problem otvoriti dodatne linije, no iza te linije mora stajati kompetentna osoba. Naš je prijedlog građanima da više upita šalju e-mailom, jer nam je na takve upite lakše odgovoriti", rekao je.