Sport
PRIPREME ZA ŽIVOT NAKON KORONE

Udarac je jak, ali nogomet se uvijek dočeka na noge
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Prerano je za crne prognoze koje su se počele pojavljivati oko budućnosti HNL-a

Kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa otvorila je i određene nepoznanice o tome kako će izgledati HNL nakon što se ona okonča.

Naravno, kao i uvijek, prve su se javile "žalosne sove" koje previđaju financijski krah dijela naših nogometnih prvoligaša, a neki su, poput predsjednika HNK-a Rijeka Damira Miškovića, otišli toliko daleko pa su čak predložili i jednu sezonu amaterizma u HT Prvoj HNL. Iskreno, taj prijedlog nam se čini po onoj "lupio i ostao živ" jer još uvijek je rano za sagledavanje ukupnih posljedica koje će pandemija ostaviti na nogomet, a amaterizam bi praktički bio posljednji čavao u lijes HNL-a.

Cijene padaju
Predsjednik NK-a Osijek Ivan Meštrović ustvrdio je kako "nakon završetka krize nogomet u Hrvatskoj više neće biti isti", i to jest istina, samo je pitanje na koji će se način klubovi oporaviti. HNL je po mnogočemu specifičan. U ovakvim kriznim trenucima ispada sretna okolnost što naši klubovi ne žive od prodaje ulaznica i TV prava. No opasnost predstavlja reakcija tržišta nakon krize. Dio hrvatskih prvoligaša svoje godišnje budžete zatvara isključivo ljetnim transferima, a ove godine to će biti neistražen teren, jer ako će i biti ljetne nogometne tržnice, cijene na njoj sigurno će pasti. I to su okolnosti na koje klubovi u HNL-u trebaju biti spremni i korigirati svoje godišnje proračune. Neki su već, poput Osijeka, krenuli tom stazom i u dogovoru s igračima smanjili im primanja za polovinu iznosa. Ovo je vrijeme u kojemu treba djelovati, a ne samo kukati i razbacivati se crnim prognozama. Nema dvojbe kako će koronavirus i nogometu zadati jak udarac, jer on je izravno vezan uz zdravlje privrede, ali ga neće ubiti. Najvažnija sporedna stvar na svijetu će se, kao i uvijek, dočekati na noge i preživjeti i ovaj izazov. I zato se može upotrijebiti ona sintagma - "nogometu sad ne trebaju problemi, već rješenja". Najlakše je sjesti i plakati te očekivati da se netko drugi pobrine za ta rješenja. I nije samo problem u budućim transferima, nego će problematična biti naplata i rata već ostvarenih transfera jer će uvijek biti klubova koji će se vaditi na krizu kako ne bi poštovali dogovorene stavke. Uostalom, UEFA je već najavila kako će biti fleksibilnija u pogledu financijskog fair-playa koji je bio odličan alat za naplatu rata iz transfera. Naravno, neće to trajati zauvijek, ali dok se situacija koliko-toliko ne stabilizira na nogometnom tržištu, naši će prvoligaši biti prisiljeni na mjere štednje.

Loša zamisao
Upravo zbog toga uvođenje amaterizma nije rješenje. HNL je dostigao određenu kvalitetu koja bi posve nestala ako bi se otišlo u amaterizam. Uostalom, tko može natjerati sve klubove na takvo nešto, jer neki će krizu preboljeti lakše. Uostalom, nogometni profesionalac se može biti i s, recimo, tisuću eura mjesečno. Takva vremena u Gradskom vrtu nisu bila baš tako davno. Osim toga, nakon što se okonča pandemija, nigdje u nogometnoj Europi neće baš cvjetati ruže da bi se dogodio nekakav masovni igrački egzodus iz HNL-a. Jednostavno, teret ove krizne situacije treba se raspodijeliti ravnomjerno na sve koji od nogometa žive. HNL-a će biti, to nije sporno, a u ovom trenutku jedino je važno da se ona što prije okonča jer će tako šteta za sve, pa i za hrvatske klubove, biti podnošljivija.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

Najčitanije iz rubrike