Regija
BARANJSKI OBRTNICI PREDLAŽU

Iz lokalnog proračuna dati jednu brutoplaću
Objavljeno 3. travnja, 2020.
BELI MANASTIR - Zbog pandemije koronavirusa dio obrtnika 19. ožujka zatvorio je vrata, a radna snaga završila je na Zavodu za zapošljavanje, godišnjim odmorima, bolovanjima… Dijelu onih koji rade pak opao je promet, pa će kraj s krajem tek djelomično sastaviti zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade.

- Situacija nije nimalo blistava. Na Baranju se preslikava kompletna situacija u državi, pa Vladine mjere dobro dođu - kaže predsjednik Udruženja obrtnika Baranje, Milan Nikšić. Ipak, nastavlja, riječ je o mjerama kojima se ublažava tek prvi udar na najslabije, a to su upravo obrtnici. One su, dodaje, dobre, ali su svojevrsno kupovanje vremena.

- Hrvatska obrtnička komora, zajedno s nama na terenu, prati i analizira stanje, te Vladi predlaže nove mjere, za koje očekuje da budu prihvaćene u izvornom obliku ili dorađene - kaže. Poziva sve obrtnike da prihvate ponuđenu im pomoć, objašnjavajući kako pravo na to imaju svi obrtnici koji su do 29. veljače ove godine imali zaposlene osobe. Zasad nema točnu informaciju koliko je aktivnih obrta na području Baranje, a prije izbijanja pandemije bilo ih je oko 400, u kojima je, zajedno s vlasnicima, radilo približno 1000 ljudi, što je jedna respektabilna tvrtka. Vraćajući se na mjere pomoći, napominje kako imaju nekoliko prijedloga, čijom bi se primjenom obrtnicima olakšalo poslovanje i koji bi ih spasili od zatvaranja obrta.

- Kao prvo, smanjivanje nameta, jer ako nema rada, nema ni nameta. Nadalje, otpis, a ne prolongiranje plaćanja nekih dugova, smanjivanje koeficijenata kod komunalnih naknada za sve poduzetnike, odnosno njihovo izjednačavanje s fizičkim osobama, ukidanje plaćanja slivnih voda za tri mjeseca te 50-postotno smanjivanje ove obveze do kraja godine, potom ukidanje plaćanja predujma poreza na dohodak, kao i subvencioniranje kamata za kredite. Onima koji rade i imaju minimalno jednog zaposlenog trebalo bi financirati doprinose za obrtnika za vrijeme trajanja krize te uvesti vaučere za osobe koje su bile porezna olakšica obrtnicima kod prijave poreza na dohodak 2019. godine - nabraja Nikšić obrtničke prijedloge, dodajući kako bi trebalo osnovati državni fond obrtnika. Vezano uz taj fond, u Udruženju obrtnika Baranje došli su i na zanimljivu ideju. Predlažu, naime, da baranjski načelnici odnosno gradonačelnik Belog Manastira odobre donaciju jedne bruto obrtničke plaće (približno 5600 kuna) iz općinskih odnosno gradskog proračuna.

- Bio bi to poticaj i za ostale hrvatske načelnike i gradonačelnike, a kada bi svaka jedinica lokalne samouprave, njih 555, i sva udruženja obrtnika to učinili, došli bi do iznosa od približno tri milijuna kuna koji bi se mogli upotrijebiti za, primjerice, kupnju higijenskog materijala, poput dezinfekcijskih sredstava ili maski za male obrtnike i njihove djelatnike - kaže Nikšić. Ivica Getto
Prije pandemije na području Baranje aktivno je bilo oko 400 obrta s približno tisuću zaposlenih
Broj nezaposlenih nije se promijenio
Na području Belog Manastira dio obrtnika radi, poput automehaničara, pekara, građevinara… Dijelu onih koji rade, poput Željka Radmanića, vlasnika Autoservisa Radmanić, posao se više nego prepolovio. “Prije pandemije imali smo u prosjeku šest automobila dnevno, a ovih dana samo po jedan”, žali se. Unatoč svemu, broj nezaposlenih Baranjaca evidentiranih na “birou” ostao je gotovo isti. Krajem veljače ih je bilo 3065, a jučer 3062. Belomanastiraca je tek 12 više (872) nego što ih je bilo krajem veljače.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike