Regija
NAKON PROZIVANJA ZŠRU-A DONJI MIHOLJAC

Stožer civilne zaštite je jasan: Rekreativni ribolov nije dopušten
Objavljeno 3. travnja, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Zajednica športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac našla se na ‘nišanu’ svojih članica, s obzirom na to da ih je obavijestila o zabrani rekreativnog ribolova do daljnjega.Zabrana se odnosi na javne i privatne ribolovne površine. Zajednica se na taj čin odlučila sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se ribolov smatra rekreativnom aktivnošću koja u ovim trenucima nije nužna, a sastavni je dio nacionalne Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama. Također, nakon brojnih upita ovlaštenika ribolovnog prava, ribolovna Zajednica uputila je pisano pojašnjenje da Hrvatski športsko-ribolovni savez nema ovlasti i ne može donositi odluke o tome smije li se ili ne smije u rekreativni ribolov. Međutim, pojavila su se različita tumačenja nacionalne odluke i propitivanja javnosti o zabrani ribolova, pa i optuživanja ZŠRU-a.

- Najveći problem izazvala je objava predsjednika Županijskog ribolovnog saveza u kojoj ističe da ŽRS nije zabranio ribolov, nego je ZŠRU Donji Miholjac donio zabranu zbog toga što pojedinci nisu poštovali odluku Nacionalnog stožera, a to je netočno. I Stožer CZ-a Grada Donjeg Miholjca i ZŠRU postupili su prema odluci Nacionalnog stožera, odnosno tumačenju koje smo primili od Županijskog stožera. Čija je odluka pravosnažnija? Odluka Nacionalnog stožera ili ŽRS-a? Optužuju ljude iz ZŠRU-a i mene da provodimo tiraniju, jer Osijek, Našice i Beli Manastir mogu u ribolov, a Donji Miholjac ne može - istaknuo je tajnik ZŠRU-a Donji Miholjac Željko Macanić (na slici).

U međuvremenu miholjački ZŠRU obratio se Županijskom i Nacionalnom stožeru tražeći pisani odgovor zabrane ribolova. Odgovor je stigao i stav je Nacionalnog stožera civilne zaštite ostao nepromijenjen te je rekreativni ribolov zabranjen. "Ribolov je zabranjen, samo je komercijalni ribolov dopušten", konkretizirao je u svom pojašnjenju Nacionalni stožer civilne zaštite.

I na kraju, u priopćenju koje potpisuje Macanić kaže se: “Time je potvrđena odluka UO-a ZŠRU-a da se zabranjuje ribolov na svim ribolovnim vodama do opoziva. Molimo športske ribolovce da se pridržavaju odluka Stožera. Ribočuvari imaju obvezu i zadatke sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, a u slučaju nepridržavanja mjera iz područja borbe protiv pandemije koronavirusa aktivno će surađivati s policijom”. S. Fridl
Ovih dana pojavila su se različita tumačenja nacionalne odluke i propitivnja javnosti o zabrani ribolova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike