Kultura
NAJPRODAVANIJI DJEČJI SERIJAL NA SVIJETU

Urnebesnim (ne)zgodama mladoga Grega, Kinney ispisao modernu književnu povijest
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Jeff Kinney dizajner je internetskih igrica i autor bestselera Gregov dnevnik, koji se već sada smatra najpopularnijim serijalom knjiga za djecu i mlade. Kada je 2007. Kinney objavio prvu knjigu Gregov dnevnik, nije ni slutio da će urnebesnim zgodama i nezgodama mladoga Grega ispisati modernu književnu povijest.


U izdanju Mozaika knjiga objavljen je 12. roman Gregov dnevnik - Obiteljski odmor u prijevodu Ozrena Doležala. Nestašni Greg i njegova obitelj kreću na put. Zbog hladnoće i stresa od nadolazećih božićnih blagdana, Heffleyji odluče otputovati u tropsko odmaralište na prijeko potreban odmor i opuštanje. Nekoliko dana otočnoga raja činit će čuda za Grega i njegovu iznurenu obitelj. No uskoro će doznati da raj baš i nije onakav kakvim su ga zamišljali... Opekline od sunca, probavne smetnje i otrovni pauci prijete propašću obiteljskog odmora. Mogu li se ovi praznici spasiti ili će odmor na tropskom otoku završiti katastrofom?


Time Magazine proglasio je Jeffa Kinneyja 2009. jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Također je i autor Poptropica.com, internetske stranice koju je Time Magazine svrstao među 50 najboljih na svijetu. Časopisi New York Times, USA Today, Wall Street Journal i Publishers Weekly više od 500 tjedana proglašavali su Gregove dnevnike najprodavanijim naslovima diljem svijeta. U trinaest godina od prvog izdanja Kinney je prodao više od 200 milijuna primjeraka koji su prevedeni na 64 jezika. Serijal Gregov dnevnik osvojio je i brojne nagrade. Tako je 2010., 2011., 2012., 2014., 2015. i 2016. odnio nagradu Nickelodeon Kids Choice Award za najbolju dječju knjigu. Prema njegovim knjigama snimljena je i serija istoimenih filmova koji su uz male ekrane prikovali milijune djece. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana