Mozaik
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Na Docu Rough Cut Boutique sudjeluju tri projekta iz Hrvatske
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Od samo pet projekata odabranih za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutique programu, koji nastaje u organizaciji Sarajevo Film Festivala i inicijative Balkan Documentary Center iz Sofije, tri su hrvatska: "Veće od traume" Vedrane Pribačić, "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića i "Muzej revolucije" Srđana Keče.

"Veće od traume" redateljice Vedrane Pribačić nastaje u produkciji kuća Metar60 i Slavica Film. Scenarij za projekt potpisuju Pribačić i Mirta Puhlovski, koja je producentica filma. Radnja filma prati proces iscjeljivanja traumi žena silovanih u Domovinskom ratu koje prolaze izvaninstitucionalne tretmane osnaživanja u sklopu programa "Ja sam više od svoje traume".

Projekt "Tvornice radnicima" redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića nastaje u produkcijskoj kući Fade In (Sabina Krešić, Luka Venturin). Dokumentarni film portretira radničku borbu za opstanak tvornice ITAS, jedine tvornice u Hrvatskoj koju su preuzeli i obranili radnici tijekom privatizacije.

"Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče prati neobično i čudesno prijateljstvo između djevojčice i starice koje su živjele u ostatcima napuštenog utopijskog projekta. Keča bio je zadužen i za scenarij te kameru. Film su producirali Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproducirali Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka).

Prvi modul Docu Rough Cut Boutique održat će se online u travnju, a radionice će voditi Tom Ernst (Njemačka/Mađarska), Ivo Trajkov (Češka), Albert Elings (Nizozemska), Ollie Huddleston (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Hanka Kastelicová (Češka). T.K.
NAJUZBUDLJIVIJI
- U programu ima mjesta za samo pet projekata, stoga smo se odlučile za one koje smatramo najuzbudljivijima, s jakom autorskom porukom i velikim međunarodnim potencijalom. Tri projekta lucidno i maštovito povezuju prošlost sa sadašnjošću, a dva su duboka uronjenja u teme koje se bave ženskim tajnama, na kojima su radile žene. Neki od redatelja razvijaju svoj prvi dugometražni film, a svih pet se trude pronaći svoj filmski rukopis. Mislimo da će ovih pet sjajnih filmova skrenuti pozornost na važne narative iz naše regije, na priče koje se trebaju podijeliti sa svijetom. Ostajemo vjerni našem osnovnom cilju: da u programu imamo kreativne, autorski ambiciozne dokumentarne filmove iz regije i da podržavamo te fantastične pothvate - rekle su Rada Šešić i Martichka Bozhilova, direktorice ovog programa.
Možda ste propustili...

LEGENDARNI GLAZBENIK, OSNIVAČ I KOAUTOR PJESAMA GRUPE ABBA

Björn Ulvaeus novi predsjednik krovne autorske udruge CISAC

NA KONCERTU ĆE PROMOVIRATI HVALJENI ALBUM “BENEATH THE EYRIE”

Pixies u Zagreb dolaze tek 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADIO OSIJEK: DANAS XI. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

U trosatnom programu na radiju i internetu nastupaju brojne tamburaške zvijezde

2

ORGANIZATORI OBJAVILI NOVI DATUM

20. EXIT festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.

3

SELFIE IZ SOBE IVAN HULJIĆ, GLAZBENIK I PRODUCENT

Nadam se što manje zamišljati koncerte i što prije ih doživjeti