Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Dva su muškarca žrtvu zaskočila i opljačkala na željezničkom kolodvoru
Objavljeno 3. travnja, 2020.
OSIJEK - Protiv Josipa L. (36) i Zvonka Lj. (59) podignuta je optužnica jer su krajem prošle godine pretukli i opljačkali jednog muškarca na Željezničkom kolodvoru u Osijeku. Općinsko državno odvjetništvo tereti ih da su 6. prosinca prošle godine u kasnim večernjim satima prišli žrtvi u toaletu dok je obavljala malu nuždu te je zbog alkoholiziranosti pala na pod.
Napadači su muškarcu počeli pregledati odjeću, pri čemu su mu poderali jaknu te iz stražnjeg džepa hlača uzeli 385 kuna i osobnu iskaznicu. Potom su ga nekoliko puta udarili nogom u trbuh. Tu je napad prestao, no nakon nekog vremena ponovno su mu prišli na željezničkom kolodvoru te rekli: "Daj nam 50 eura." Poslije su ga odvukli u WC, gdje su ga pregledali te udarali rukama po tijelu, ali kako nisu našli više vrijednih stvari, tako su ga ostavili. No ni to im nije bilo dovoljno, nego su ga nakon nekog vremena opet zaustavili kod kioska Tiska u unutrašnjosti željezničkog kolodvora i ponovno ga počeli udarati. Pri tome je napadnutom muškarcu slomljeno rebro na desnoj strani prsišta, a zadobio je i krvni podljev lijevog oka.


Zvonko Lj. tvrdio je istražiteljima da nije s Josipom L. nikoga opljačkao niti pokušao nanijeti teške ozljede, za što se obojicu optužnicom tereti. Rekao je da je toga dana upoznao Josipa L., ali da nije udarao žrtvu niti je vidio da je Josip to učinio. U svojoj obrani nije poricao da je razgovarao s Josipom i njegovom djevojkom te da su svi bili pod utjecajem alkohola i da je vidio stariju osobu koja je ležala na drugoj strani, prema njegovoj procjeni ili drogirana ili pijana. Tvrdio je da je s Josipom L. bio još jedan muškarac, njemu nepoznat, duge, sijede brade, a Josip ga je zvao "Sveti Nikola". Vidio je kada je došla policija i odvela Josipa i njegovu djevojku.


Josip L. je pak tvrdio istražiteljima da je Zvonko Lj. pretražio žrtvu, tražio od nje novac te ju udarao rukama u trbuh, ali da on nije vidio je li žrtvi uzeo novac, osim što je naknadno pokazivao da ima kod sebe osobnu iskaznicu i da se njome može uzeti više mobitela. Tvrdio je da je vidio kada je Zvonko prepipavao i gotovo do gola skinuo žrtvu tražeći novac, te da je vikao: "Di su ti euri, daj pedeset eura", a da je on za to vrijeme bio na vratima WC-a. Prethodno je, nakon što ga je žrtva zamolila, pokušao podignuti ju s poda. Nakon što je istraga proširena i za pokušaj nanošenja teške ozljede, branio se šutnjom.

Napadnuti muškarac detaljno je opisao kako su Josip i Zvonko silom od njega oduzeli novac i ozlijedili ga. Opisao je Josipa L. i prepoznao s visokom vjerojatnošću kao osobu koja ga je udarala, a detaljno je opisao i drugu mušku osobu koja je bila s Josipom i njegovom djevojkom. Rekao je da se radi o starijoj osobi, a dani opis odgovara Zvonku Lj.
Sandra Lacić
385

kuna žrtvi su ukrali iz stražnjeg džepa hlača. Ukrali su mu i osobnu iskaznicu
MLAĐI NAPADAČ VIŠESTRUKO OSUĐIVAN
Osječko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je da se Josipu L. produži istražni zatvor jer je višestruko osuđivana osoba koja ima poduži popis pravomoćnih presuda. Prvu presudu dobio je još 2004., a posljednja u nizu pravomoćna mu je od 2018. godine. Odvjetništvo smatra da treba ostati u istražnom zatvoru jer je "iskazao visoki stupanj kriminalne volje i upornost u počinjenju kaznenih djela", posebice i ako se uzme u obzir da je lošeg imovnog stanja i da mu je motiv počinjenja kaznenih djela pribavljanje imovinske koristi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike