Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U Hrvatskoj 48 novih slučajeva koronavirusa, 1011 ukupno zaraženih
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Beroš je izrazio nezadovoljstvo vijestima iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju se

U Hrvatskoj je potvrđeno 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, trenutno ih je ukupno 1011, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je testirano 8352 uzorka. Preminulih je sedam jer je u srijedu u KB-u Dubrava preminuo muškarac, 1930. godište, koji je bolovao od više kroničnih bolesti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Na respiratoru je 35 bolesnika, a oporavljenih je 88.


Beroš je trenutno stanje ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke stožera. "Mjesta za optimizam ima, međutim za opuštanje nema", poručio je. Izrazio je nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega i prijatelja iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima. "To nije prihvatljivo ponašanje. Na taj način ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi i pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena za druženje i opuštanje. Dotad moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni", naglasio je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se broj bolesnika na respiratoru ne povećava znatno, a kako je riječ o teškim bolesnicima, na respiratoru ostaju dva-tri tjedna. Upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera. I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kritizirao je događaje u Splitu i Zadru te upozorio da će se posljedice takvog ponašanja uskoro vidjeti.


U ovom trenutku među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, deset stomatologa, 53 medicinske sestre i tehničara, šest ljekarnika i osam administrativnih radnika.


Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ističe kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.‘‘Ministarstvo uprave stavilo je u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736", kazao je Božinović. Također, precizirao je da je od poslodavaca izdano 8740 e-propusnica, od stožera civilne zaštite 3578, od liječnika primarne zdravstvene zaštite 215, a od tijela državne uprave 193 e-propusnice.
Policija je dosad zaprimila 3665 dojava o kršenju samoizolacije te je utvrđeno kršenje u 1024 slučaja. H

Božinović: Bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati

Bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje, poručio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Poruka epidemiologa, ali i stožera civilne zaštite su jasne. Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje. Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736'', kazao je.

Božinović je precizirao da je od poslodavaca izdano 8740 e-propusnica, od stožera civilne zaštite 3578, od liječnika primarne zdravstvene zaštite 215, a od tijela državne uprave 193 e-propusnica.

''Zbog velikog broja zahtjeva za e-propusnicama došlo je do poteškoća koje nadležni rješavaju u hodu i vjeruju da će sustav raditi bez pritiska. Važno je shvatiti da su e-propusnice namijenjene za aktivnosti koje su nužno potrebne i neodgodive situacije i poslove i ne treba ih zloupotrebljavati'', rekao je Božinović.

Dodao je da zbog eventualnih poteškoća pri izdavanju e-propusnica nema prostora za nikakvu zabrinutost jer svi koji nemaju pristup navedenim uslugama i dalje mogu podnijeti  zahtjev putem e-mail adrese stožera ili liječnika primarne zdravstvene zaštite.

(Hina)

Možda ste propustili...