Regija
U PROBLEMIMA I BARANJSKI VINARI

Podrumi su im puni prošlogodišnjeg vina
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Dio vinara krenut će u takozvani manji rod, što znači da će namjerno smanjiti prinose, a sve u cilju smanjenja zaliha
BELI MANASTIR

Radovi u baranjskim vinogradima, bar za sada, teku u uobičajenom ritmu.

Više-manje rezidba se privodi kraju, u nekim je vinogradima krenulo i vezanje, pa će glavnina posla prije berbe dosta brzo biti gotova.

Pad prodaje
Radna snaga još uvijek nije problem. Svi se pridržavaju propisanih mjera, što u vinogradima, zapravo, i nije neki problem. No, nekih drugih problema već sada ima, a osnovni je u drastičnom padu prodaje.

- Globalni problem je zatvaranje tržišta i gotovo onemogućen plasman vina. Prodaja je pala na ispod deset posto. Ovo je samo trenutačni problem, ali bojim se da će biti i dugoročni - kaže Mario Mijatović, voditelj proizvodnje u obiteljskoj vinariji Kolar iz Suze. Prenoseći priču većine baranjskih vinara, kaže kako su njihovi podrumi u većini slučajeva puni vina iz prošlogodišnje berba, što, ususret novoj berbi, uopće ne zvuči optimistično.

- Udruge vinara već pokušavaju pronaći neko rješenje za krizu koja nam prijeti, ali mislim da interventni otkup, ako do njega dođe i za koji se zalažu, možda neće riješiti naše probleme. Zato mislim da se rješenje, bar za sada, ne nazire - misli Mijatović. Gledajući unaprijed, pretpostavlja da će nakon smirivanja situacije uslijediti jednokratni ‘‘bum‘‘, što se masovnije kupnje vina tiče, koji će potrajati svega dva-tri tjedna. No, nastavlja, to vinare neće spasiti.

Bez luksuza
- Većini ljudi će, nakon krize koju prođu, na zadnjem mjestu biti ‘‘luksuziranje‘‘. U globalu, žalosno je tako reći, ali vinarima sigurno visi omča oko vrata - tvrdi, dodajući kako do krize možda i ne bi došlo da se pojava koronavirusa u našim krajevima dogodila u prosincu. Kako bismo, bar djelomično, spriječili eskalaciju problema, objašnjava Mijatović, dio će vinara krenuti u takozvani manji rod, što znači da će namjerno smanjiti prinose, a sve u cilju smanjenja zaliha nakon predstojeće berbe. To istovremeno znači kako će u bačvama biti premium i vrhunska vina, a kojima se Baranja i inače već godinama diči. Slično priča i njegov kolega Zoltan Pinkert. Njega smo zatekli s bušilicom u rukama.

- Vinarija ne radi, pa sam odlučio krenuti u obnovu vinarije i kušaonice. Pet-šest radnika radi u vinogradima, jer raditi se mora. Kriza nam je počela odmah nakon odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata, budući da su naša vina diljem Hrvatske. Ne znam kako ćemo poštivati naše financijske obveze - žali se Pinkert, naglašavajući kako je njegova prodaja pala daleko ispod one koju je očekivao prilikom prošlogodišnje berbe.

Tvrdi kako na nadležnom zavodu njegova tri vina iz prošlogodišnje berbe još uvijek čekaju potvrdu kvalitete. Dodaje kako u podrumu ima zalihe normalne za uobičajenu godinu, ali ne za novonastalu situaciju kada su plasman i prodaja itekako upitni.

Ivica Getto
rješenje
INTERVENTNI OTKUP BIO BI OD POMOĆI
Vina Belje izvezla nekoliko paleta proizvoda
Kako ističu u Vinima Belje, u vinogradu radovi za sada teku prema planu, uz pridržavanje mjera. Krenuli su s obradom zemlje, a nastavljeni su i radovi na vezanju vinograda. ‘’U vinariji Vina Belje svakodnevni rad je prilagođen preporukama i radi se u odvojenim timovima. Punjenje vina organizirano je u skladu s potrebama tržišta, jer su sve isporuke prema HORECA kanalu stale. Od početka godine kontinuirano radimo na izvozu vina, a u zadnjih tjedan dana izvezli smo nekoliko paleta vina za tržišta Njemačke i Poljske’’, kažu beljski vinari.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike