Regija
I KARANAČKI VAŠAR BIT ĆE VIRTUALAN

Najteže će slanine stići kao fotografije
Objavljeno 2. travnja, 2020.
KARANAC

Karanački 14. Proljetni vašar ipak će biti održan, kao i 11. natjecanje za princezu pušnice - najtežu i najmasniju slaninu. Doduše, sukladno mjerama koje se provode zbog pandemije koronavirusa, vašar će, odnosno njegovi potencijalni posjetitelji, biti uskraćeni za ‘‘nepčane" i sve ostale doživljaje na ovoj, jednoj od najmasovnijih baranjskih gastro-turističkih manifestacija, koju je dosad posjetilo nekoliko tisuća ljudi iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva.

- Proljetni vašar mora se održati, a ove će godine, nažalost, biti virtualan. Isključivo zbog provođenja propisanih mjera te promicanja ponude slavonsko-baranjskih proizvođača autohtonih proizvoda - kaže Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik karanačke Baranjske kuće, suorganizator i idejni pokretač vašara. Zbog aktualne situacije, ovogodišnje natjecanje za princezu pušnice ima neka nova pravila.

- Svi natjecatelji do nedjelje u podne moraju poslati fotografiju slanine na vagi. Na fotografiji se mora vidjeti njezina težina te dokaz da je fotografija nastala upravo toga dana, za što mogu poslužiti dnevne novine postavljene uz vagu i slaninu - objašnjava Bajo. Fotografije se trebaju poslati na web-adresu baranjskakuca@gmail.com, nakon čega će ‘‘stožer‘‘ u Baranjskoj kući proglasiti pobjednike. Za vlasnike najtežih slanina, nakon normalizacije situacije, predviđene su i nagrade, među kojima smještaj u sobama Kod Baje, večera za dvije osobe u Baranjskoj kući, kušanje vina u vinarijama Svijetli dvori i Szabo…

- Imena svih sudionika virtualnog natjecanja bit će objavljena na društvenim mrežama Baranjske kuće i Udruge za ruralni turizam, a razlog je upravo smanjena prodaja domaćih autohtonih proizvoda u vrijeme krize nastale zbog pandemije koronavirusa i promicanje tih proizvoda - podvlači Bajo. Njegova ideja naišla je i na potporu TZ-a Baranje.
I. Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike