Sport
HRVATSKI KOŠARKAŠKI SAVEZ ODLUČIO

Zaključena natjecanja, prvi put u povijesti bez prvaka i konačnog ligaškog poretka
Objavljeno 2. travnja, 2020.

Prvi dan travnja vežemo za šale i pošalice, ali u Hrvatskom košarkaškom savezu bili su jasni, ozbiljni i odlučni. Preko elektronske sjednice Upravni odbor HKS-a donio je odluku o prekidu svih natjecanja pod svojom ingerencijom.

Očekivano, s obzirom na to da su košarkaši(ce) ušli već u treći tjedan prisilnog mirovanja. Klubovi su u hibernaciji, gledaju dalje kako preživjeti, stoga je jasno da se košarka neće igrati i gledati, kako je bilo planirano, do svibnja. Nadamo se da će na jesen sve biti vraćeno u normalu, a Savez je odlučio da će u svakoj ligi nastupati isti oni koji su se u njoj nalazili u sezoni 2019./20. Presedan je i da prvi put nećemo imati prvaka Hrvatske, kao ni poretka.

Evo i priopćenja HKS-a: "Zbog sprječavanja širenja nCoV bolesti (virus COVID-19), sukladno preporuci Civilnog stožera RH i Ministarstva zdravstva, Upravni odbor je preko elektroničke sjednice donio Odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019./2020. U ligama koje vodi HKS neće se proglasiti prvak niti određivati poredak, a u sezoni 2020./21. u svakoj pojedinoj ligi nastupiti će isti klubovi koji su nastupali u ovoj sezoni. Vodstvo HKS-a, Komisija za sustav natjecanja, te predstavnici klubova i ostalih košarkaških udruga posljednjih su tjedana bili u kontaktu te je nakon ekstenzivnih konzultacija UO-u upućen prijedlog odluke koji je jednoglasno prihvaćen. Ova se odluka može, ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ili sukladno eventualno donesenim promjenama u sportskim aktima, djelomično promijeniti, o čemu će biti donesena pravodobna nova odluka.

Naime, s obzirom na izgledno tešku gospodarsku situaciju koja očekuje sve klubove i košarkaške djelatnike, HKS je 1. travnja uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu Središnjem državnom uredu za šport i HOO-u, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Zakon o sportu propisuje kako se sustav natjecanja mora donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene, a kako su sva sportska natjecanja stala, dolazi do raskida ugovora između klubova i igrača, ali i ostalih sportskih djelatnika, ali i ono najvažnije – ugovora kojima se klubovi i ostale sportske udruge financiraju, nije izgledno da će se moći poštovati sustav natjecanja koji je trenutno na snazi.

- Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći na jesen, kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu - pojasnio je predsjednik HKS-a Stojan Vranković.

U molbi SDUŠ-u i HOO-u, među ostalim, stoji:

"S uvažavanjem izvanrednog stanja koje nam je donijela pandemija te izglednog teškog gospodarskog stanja koje nas očekuje, prisiljeni smo unaprijed djelovati kako bismo omogućili organiziranje košarkaških natjecanja, odnosno funkcioniranje sustava natjecanja, pa i samog košarkaškog sporta. Stoga predlažemo da se u članak 61. Zakona o sportu ugradi dodatni stavak koji bi omogućio da se u slučaju više sile (pandemije, potresa i slično) promjene u sustavu natjecanja primjenjuju čak i u tekućoj sezoni, a jednako tako da je u tom slučaju za promjenu sustava natjecanja nadležan jedino sportski savez pojedinog sporta … sve u svrhu potrebnog ubrzavanja procesa i pravodobne reakcije na situacije na koje se nije moglo utjecati, a koje zbog svoje prirode zahtijevaju brza rješenja", stoji u priopćenju.

Nino Benčina
VRIJEDNOSNICE OSIJEK SVJESNE TRENUTKA
Košarkaška perjanica hrvatskog istoka su Vrijednosnice Osijek. Jedini HT premijerligaš istočno od Zagreba jasno podržava posljednje odluke. HKS je prvi od svih saveza “presudio” da nema poretka ni prvaka, a to znači da i “brokeri” mogu imaginarno razmišljati i pitati se gdje bi završili da nije bilo koronavirusa.

- Logična odluka s obzirom na sve okolnosti. Prvobitno je sve bilo prolongirano do početka travnja, ali odavno je jasno da nema uvjeta za nastavak odigravanja prvenstva. Da se odigralo još jedno kolo, imali bismo odrađene dvije trećine ligaškog dijela, nakon kojeg bi se možda i mogao proglasiti poredak. No trenutni lider Zadar je još ranije naglasio da ne želi postati prvakom na ovakav način, što je olakšalo i odluku Saveza. Sve ostaje isto za sljedeću sezonu, koja će biti puna dodatnih izazova - naglasio je Renato Martinko, sportski direktor VROS-a.
Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike