Osijek
OSJEČKI MODEL NAJBOLJI U HRVATSKOJ

Što učiniti ako vas baš sada zaboli zub?
Objavljeno 2. travnja, 2020.
U Domu zdravlja djeluje poseban pozivni centar s najboljim specijalistima koji savjetuju doktore dentalne medicine

S obzirom na to da je Krizni stožer Ministarstva zdravstva u petak, 27. ožujka, donio odluku kojom se zbog rizika širenja zaraze koronavirusom obustavlja redovni radi u ordinacijama dentalne medicine te je naložio otvaranje dežurnih ambulanti u kojima će se zbrinjavati hitni i neodgodivi slučajevi, u Osječko-baranjskoj županiji formirano je šest hitnih ambulanti pri domovima zdravlja u Osijeku, Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu i Donjem Miholjcu.

Kako je Dom zdravlja Osijek najveća od navedenih zdravstvenih ustanova i pokriva najveći broj stanovnika, u njemu je formiran još i poseban pozivni centar u čijem radu sudjeluju iskusni specijalisti iz svih područja dentalne medicine, a kako bi se još unaprijedio rad dežurnih ambulanti.

Koga nazvati?
- Bilo bi dobro sada svim pacijentima objasniti kako zapravo izgleda postupak ako sada imaju bilo kakvih problema sa zubima. Ono što prvo trebate napraviti je nazvati svog odabranog doktora dentalne medicine. Naime, vaš stomatolog i dalje mora biti dostupan na telefonu u svom radnom vremenu. Znači, ako danas radi prijepodne, onda ga u to vrijeme morate dobiti na telefon. Tada vam on telefonski pokušava riješiti problem savjetom ili eventualnim puštanjem analgetika ili antibiotika te određuje terapiju. U slučaju da i nakon takve terapije i dalje imate problem ili se problem uopće ne može riješiti telefonski, on se obraća našem "call centru" u kojemu su dvije linije na kojima su iskusni specijalisti. Vaš nam stomatolog šalje vaš trijažni list i sve što je do sada pokušano, i mi odlučujemo treba li nastaviti s nekom pojačanom ili izmijenjenom terapijom ili je ipak nužno doći u hitnu ambulantu. U slučaju da se problem može riješiti samo u hitnoj ambulanti, mi zovemo pacijenta telefonom i u točno određeno vrijeme ga naručujemo u hitnu ambulantu. Hitna ambulanta u Osijeku smještena je u glavnoj zgradi Doma zdravlja i u nju je nemoguće doći bez prethodnog poziva jer vas na ulazu u zgradu Doma zdravlja neće pustiti - naglašava dr. sc. Miroslav Sikora, šef Odjela za specijalističko-konzilijarnu dentalnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Osijek, koji je ujedno i predsjednik Kriznog povjerenstva Hrvatske komore dentalne medicine za cijelu Hrvatsku.

Strpite se!
Recimo i kako se u hitnoj dentalnoj ambulanti radi prema protokolu, a to znači isključivo u zaštitnoj opremi. Nakon svakog pacijenta ambulanta se mora detaljno dezinficirati i prozračiti desetak minuta, pa je razmak između naručenih pacijenta oko sat vremena.

- Budući da imam uvid u stanje na cijelom terenu, mogu bez lažne skromnosti reći kako smo u Domu zdravlja Osijek osmislili model trijaže i obrade pacijenata za hitnu ambulantu koji je najbolji u Hrvatskoj. Trenutačno u pozivnom centru imamo i do 30 poziva kolega dnevno, a primjerice prvog dana rada po ovom modelu imali smo samo dva pacijenta u hitnoj ambulanti. S obzirom na to da su svi zahvati u stomatološkim ordinacijama izrazito rizični za širenje zaraze koronavirusom te je mogućnost zaraze gotovo stopostotna ako su pacijent ili terapeut pozitivni na COVID-19, još jednom apeliram i na naše pacijente da se strpe s nekim postupcma koji nisu uistinu hitni kako bi maksimalno zaštitili sebe i svoje doktore. Drugim riječima, ako vas, primjerice, "žulja" proteza ili vam je ispala plomba, sada nije vrijeme da se rješavaju takvi problemi - napominje dr. sc. Sikora.

Nefreteta Z. Eberhard
Vikendom i dalje dežurstvo samo u Osijeku
Tijekom vikenda i dalje je na snazi raspored posebnog dežurstva u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite na punktu Doma zdravlja Osijek, Park kralja Petra Krešimira IV. 6, i to za cijelu županiju. Posebno je dežurstvo dostupno subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8 do 20 sati. No recimo kako ni vikendom nije moguće doći izravno u dežurnu ambulantu, već je nužno prethodno nazvati broj telefona 225-377. U slučaju da pacijent po preporuci doktora dentalne medicine treba doći u dežurnu ambulantu, a nije iz Osijeka, prijeko je potrebno pribaviti propusnice zbog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka od izabranog liječnika obiteljske (opće) medicine na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
prvi korak
NAZOVITE SVOG IZABRANOG ZUBARA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike