Osijek
BILJSKA CESTA

Napreduju radovi na biciklističkoj
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Iako se očekivalo da će nakon zime, i nakon što su radovi na gradskoj dionici biciklističko-pješačke staze Osijek - Bilje tek počeli, građevinski strojevi na baranjskoj strani Osijeka stati zbog opasnosti od epidemije, to se nije dogodilo. Na dionici nekadašnje staze koju je, podsjetimo, gradila tvrtka Binder 2005. godine radi se "sve u šesnaest".

Kako se može vidjeti na gradilištu na kojem radi Osijek-Koteks, već je dobar dio staze napravljen s novom podlogom za asfalt, a instalateri i građevinari rade u punoj duljini osječkog dijela buduće modernizirane staze. Radi se od cestovnog mosta preko Drave do granice s administrativnim područjem Općine Bilje, sjeverno od nekadašnje benzinske crpke. U dijelu od pruge Osijek - Beli Manastir do mosta koji se naknadno otvorio nakon radova od spomenute pruge do razmeđe Osijeka i Bilja postavljaju se nove podzemne instalacije. Slađana Flačer-Crvenka iz Osijek-Koteksa objasnila je da je dionica bila podijeljena na dva dijela s obzirom na vrste radova.

U spomenutom dijelu od mosta do pruge najprije Vodovod Osijek odrađuje svoj dio planiranih radova. Završni sloj, asfaltni, izvodit će Osijek-Koteks nakon što radove završi Vodovod Osijek. Duljina biciklističke staze za koju je zadužen Grad Osijek iznosi 1,61 kilometar. Radovi se obavljaju u sklopu projekta biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek i Grad taj projekt smatra iznimno važnim. Osnovni je cilj osigurati maksimalnu sigurnost biciklista. Osječka dionica prema Bilju vezana je na projekt obnove ostatka pješačko-biciklističke staze, za koji je zadužena Općina Bilje, čiji načelnik Željko Cickaj kaže da će se također obnoviti.

Inače, biciklistička staza treba temeljitu rekonstrukciju jer od gradnje nije na njoj ništa veće rađeno. Ima dosta rupa, a sigurnost i zaštita biciklista su niske. Projekt je napravljen prošle godine i podrazumijeva i radove u Bilju. Odnosi se to, kaže načelnik Željko Cickaj, na Blatnu ulicu, u koju će se vratiti biciklistička staza do središta Bilja umjesto da ide županijskom cestom.
D. Pejić

Darko Pejić
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana