Kultura
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE

Potpora samostalnim umjetnicima
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Prvi paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, usvojen 17. ožujka, uključio je i mjere za pomoć likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana. Mali i srednji poduzetnici u kulturnim i kreativnim industrijama i samozaposleni umjetnici i novinari mogu se prijaviti na mjere HZZ-a.


U okviru najavljenog kriznog fonda iz sredstava Ministarstva kulture omogućit će se isplata potpore u iznosu od 1625 ili 3250 kuna neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.


Samostalni umjetnici koji su u 2019. godini ostvarili prosječan mjesečni prihod manji od 1625 kuna ovom mjerom mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za nepuni radni odnos, a oni koji su ostvarili prosječni mjesečni prihod veći od 1625 kuna mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. te će biti podložna reviziji svakoga mjeseca, ovisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.


Pravo na potporu ostvaruje se na temelju ispunjene e-prijavnice kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu. Poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske dostupan je na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24349.


Ministrica kulture donijela je Odluku o privremenoj obustavi revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, a sve sukladno s mjerama Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.
Ministrica je uputila poruku umjetnicima i djelatnicima u kulturi o svim postupanjima i mjerama koje su poduzete kako bi se ublažile posljedice pandemije COVID-19, koja je dostupna na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24358. N.Vek.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike