Dome slatki dome
VRT AROMATIČNE BILJKE

Svježi ljekoviti začini uvijek nadohvat ruke
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Bilo da se radi o liječenju ili poboljšanju zdravlja, aromatične biljke pomažu

Za uzgoj aromatičnog bilja nije potrebna velika vrtna površina ni puno slobodnog vremena. Dovoljna je mala vrtna gredica od samo nekoliko kvadratnih metara. U krajnjem slučaju, ako nemate dovoljno prostora, dobro će poslužiti i veća posuda od terakote ili nešto slično.

Ona se može vrlo lijepo smjestiti na trijem, balkon ili kuhinjski prozor. Tako će uvijek biti nadohvat ruke, a bilje će uvijek biti svježe. Time će zadržati sva ljekovita svojstva i sve će aromatične tvari doći k vama u nepromijenjenom obliku.

Na vašoj gredici mjesto mogu naći sljedeće aromatične biljke, ovisno o veličini prostora i vašim afinitetima: ružmarin, lavanda, kadulja, smilje, lovor, mažuran, timijan, metvica, ruta, matičnjak… Svaka se od njih koristi već stoljećima u narodnoj medicini i vrlo je popularna u liječenju određenih tegoba, kao i u kulinarstvu, kućanstvu….

Ružmarin je omiljena biljka mediteranskog podneblja aromatičnih igličastih listova i plavih cvjetova. Uspješno se koristi u liječenju reumatizma, pri čemu rabimo tinkturu listova, dobar je za sve probleme cirkulacije i bolove u mišićima, a pripadnice ljepšeg spola razveselit će podatak da ga uspješno mogu upotrebljavati u borbi protiv celulita. Omiljen je i u kulinarstvu kao dodatak jelima od ribe i mesa, raznim marinadama, ne samo zbog ugodna mirisa i okusa koji daje jelima nego i zbog svog pozitivnog djelovanja kod napuhnutosti i loše probave

Kadulja ili žalfija biljka je još iz vrtova naših baka, nezaobilazna pri liječenju svih upala usne šupljine, kod povišene temperature, upale sinusa, raznih virusnih infekcija.

Lavanda se sve više uzgaja kako plantažno tako i u malim vrtovima. Vrlo je dobra kod bolova u lokomotornom sustavu, kod infekcija, opeklina i ožiljaka, stoga je eterično ulje lavande dobro imati u kuhinji kao prvu pomoć. Ako ste umorni, depresivni, napeti, a k tomu vas muči glavobolja, ugodan miris lavande opustit će vas i omogućiti ugodniji san. Ako lavandu posadite na prozorsku dasku ili na terasu, djelovat će izuzetno repelentno protiv komaraca i drugih insekata, a ako do uboda ipak dođe, lavanda će smiriti upalu.

Eterično ulje od smilja iznimno je skupo, ali vrlo cijenjeno u liječenju astme, bronhitisa, kašlja. Ima pozitivan učinak na kožu pa se koristi pri liječenju mnogih dermatoloških tegoba; pa čak i kod psorijaze. Krijepi, pa je dobro kod iscrpljenosti i malaksalosti.

Mažuran je cijenjen još u dalekoj povijesti. Ublažuje grčeve, olakšava srčane smetnje, blagotvorno djeluje na živčani sustav, djeluje sedativno i antireumatski. Uspješan je i kod PMS-a, grčeva u crijevima, začepljenosti i napuhnutosti.

Nježni timijan izuzetan je pokrivač tla i intenzivna je mirisa. Ima vrlo jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje, zbog toga se uspješno koristi u terapiji cistitisa i vaginitisa. Ako ste duže vrijeme pod stresom i pritiskom, pomoći će vam prebroditi krizu.

Ljekovito djelovanje metvice poznato je od pamtivijeka, a pri pripremi koktela, likera i osvježavajućih napitaka prava je čudotvorka. Osim ugodnog osvježavajućeg mirisa, i sam pogled na njezinu zelenu boju unijet će svježinu u vaše srce. Kod grlobolje jednostavan pripravak mente i meda osvježit će dah i smiriti (anestezirati) bol, kod glavobolje i umora njezin svjež miris djelovat će upravo čarobno bilo da se radi o eteričnom ulju bilo o tek ubranoj biljci.

Neven ne pripada u skupinu aromatičnog bilja, ali je njegov macerat u suncokretovu ulju prava blagodat u kući. Stoga, ako vam prostor dopušta, posadite cvjetnu gredicu nevena, koji će vas svojom toplom narančastom bojom uveseljavati tijekom ljetnih mjeseci. A kad daju svoj maksimum, odrežite cvjetove i latice potopite u suncokretovo ulje. Dobit ćete preparat prikladan za tretiranje rana, popucanih i proširenih vena te hemoroida, a ima i antiflamatorno i antispazmolitičko djelovanje.

Jasminka Knežević
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Posadite cvjetnu gredicu nevena, koji će vas svojom toplom narančastom bojom uveseljavati
Lovor pomaže pri jakom kašlju
Listovi lovora zbog svog bogatog kemijskog sastava pružaju širok spektar ljekovitih prednosti. Listovi lovora koriste se kod problema s probavom, smiruju rad želudca, potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda koristi se za poticanje apetita. Kod bronhitisa preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuhao lovor. Pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija dišnog sustava.
Matičnjak smiruje i smanjuje stres
Matičnjaku se pripisuju umirujuća svojstva, poput anksiolitičkih i spazmolitičkih, te sposobnost smanjenja stresa. Stres i nesanica zajedno čine dio začaranog kruga. Matičnjak se preporučuje kod ljudi koji imaju problema s utonućem u san. Stres je jedan od aktivatora pojave nesanice, međutim kako nesanica postaje ozbiljnija, a njezina pojava kronična, tako i sama nesanica postaje izvor stresa.
Rutvica ublažava glavobolju
Rutvica je trajna grmolika biljka jaka mirisa s drvenastim korijenjem i s uspravnom, do metar visokom stabljikom. U svim dijelovima biljke ima otrovnog eteričnog ulja koje joj daje poseban miris i oštar okus. Djeluje spazmolitički, osobito na probavne organe u kojima protiče prokrvljenost, pa tako pospješuje probavu. Utječe na krvotok, osobito na krvni tlak u glavi i tako ublažava glavobolju.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike