Regija
NOVA USLUGA ZA KORISNIKE GRADSKE KNJIŽNICE VUKOVAR

Posudba e-knjige veliki je iskorak u digitalizaciji
Objavljeno 2. travnja, 2020.
VUKOVAR

U vrijeme dok je Gradska knjižnica Vukovar zatvorena zbog prevencije širenja zaraze koronavirusom, u ovoj su ustanovi odlučili izići ususret korisnicima te uveli novu uslugu „Posudba e-knjige“, putem aplikacije ZaKi Book.

Jelena Miškić, ravnateljica vukovarske Knjižnice, pojasnila je kako je riječ o velikom napretku u ulaganju u digitalne tehnologije.

- Prva smo knjižnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je osmislila ovakvu uslugu. Besplatna aplikacija bit će otvorena 90 dana što će, nadamo se, biti dovoljno da se situacija oko epidemije stabilizira. U ponedjeljak, u 10 sati i 23 minute bio je povijesni trenutak za našu knjižnicu, jer je tada uspostavljen prvi digitalni kontakt s korisnikom koji je posudio e-knjigu. Broj dostupnih naslova svakodnevno će se povećavati, jer podizanje sadržaja zahtijeva vrijeme - navela je Miškić, dodajući kako je do jučer članovima knjižnice na raspolaganju bilo oko 200 naslova.

Treba naglasiti kako je, kada je o ovoj usluzi riječ, knjižnica vezana uz elektroničko nakladništvo, a ne tiskarstvo. Ravnateljica je poručila kako su se iznimno angažirali oko novoga projekta i zadovoljni su što je u kratkom roku realiziran.

- Imali smo ovo od ranije u planu, ali, nažalost, dogodila nam se korona, pa smo odlučili cijeli postupak ubrzati i još jednom pokazati koliko je vrijedno ulaganje u tehnologije i upravljanje podatcima na daljinu. Najavljujem kako smo krenuli i u novi projekt, digitalna e-iskaznica, koji je namijenjen i ljudima izvan Vukovara i naše županije, jer će svatko tko to bude želio, neovisno o tome gdje se nalazi, moći pristupati našim bazama podataka - navela je Miškić.

Kada je riječ o primjeni usluge "Posudba e-knjige", postupak je jednostavan. Aplikaciju ZaKi Book moguće je besplatno preuzeti u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) te App Storeu (iOS uređaji), a potom je mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Vukovar putem broja članske iskaznice i PIN-a. E-knjiga posuđuje se na rok od 30 dana, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi dva naslova odjednom, odnosno maksimalno pet naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca.

Sve upute za posudbu nalaze se na službenim stranicama vukovarske knjižnice (www.gkvu.hr). D. Korpoš
Možda ste propustili...

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

MATICA UMIROVLJENIKA

Prijave za izlet na Jankovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana