Osijek
INICIJATIVU GLASA SLAVONIJE RAZMOTRIT ĆE NACIONALNI STOŽER

Cvjećari bi ipak mogli donositi vijence na ceremonije pogreba?
Objavljeno 1. travnja, 2020.

Iako opravdane, rigorozne mjere na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganju urne iznenadile su sve građane. Podsjetimo, otkako je Nacionalni stožer civilne zaštite pooštrio mjere zaštite od koronavirusa, tijekom navedenih događaja ne smije prisustvovati više od petero ljudi, osmrtnice se tiskaju bez navođenja mjesta i vremena pogreba, a tradicionalno donošenje vijenaca također je zabranjeno.


Stoga smo poslali upit županijskom Stožeru CZ-a, navodeći da je istovremeno dozvoljen ulaz na groblja na posljednja počivališta, ali i da je odnedavno dozvoljena i prodaja sadnica. Očekivano, postavlja se pitanje zbog čega u tom slučaju nije dozvoljena online prodaja aranžmana, odnosno vijenaca. Cvjećari su, stoji u upitu upućenom županijskom Stožeru CZ-a, ionako i do sada vijence u mrtvačnice donosili beskontaktno, u puno slučajeva i prije nego se ondje okupi ožalošćena obitelj.

 

U roku nekoliko sati otkako smo pitanje postavili Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije, stigao je i odgovor u kojem stoji da je upit Glasa Slavonije razmatran na sjednici te je donesena odluka da će biti upućen Stožeru civilne zaštite RH i to s apelom da se dozvoli online narudžba i dostava ne samo cvijeća, već i svijeća.


- Naravno, poštujući sve propisane protuepidemijske mjere i mjere socijalnog distanciranja – stoji, između ostaloga, u odgovoru županijskog Stožera CZ.

Također je pojašnjeno da Odlukom o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja je na snazi od 20. ožujka, nije zabranjeno paljenje svijeća na pogrebu. Naime, ta je Odluka krivo tumačena te doznajemo da su ožalošćeni koji su morali organizirati pogreb tijekom proteklih deset dana, izbjegavali donositi svijeće.

 

Dodajmo i to da je na konferenciji za novinare županijskog Stožera CZ-a načelnik Goran Ivanović potvrdio da čekaju odgovor Nacionalnog stožera, ističući da bi u ovoj situaciji kad nema puno ljudi na pogrebima pa tako i kontakata, ne samo olakšali u tom tužnom trenutku ožalošćenim obiteljima, već i pomogli cvjećarima u obavljanju njihove djelatnosti. M. Mihelić

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike