Novosti
U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI 14 OBOLJELIH

Šest osoba hospitalizirano u OŽB Vinkovci
Objavljeno 1. travnja, 2020.

Na području Vukovarsko-srijemske županije 14 je osoba zaraženo koronavirusom. Među njima je 5 zdravstvenih djelatnika, troje iz primarne zdravstvene zaštite i dvoje iz vinkovačke bolnice, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite VSŽ.
Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, izjavio je kako je na području županije testirana 151 osoba dok ih je u samoizolaciji 770.

- Jučer su evidentirane četiri dojave za kršenje samoizolacije od kojih su dv

ije potvrđene. Sedam je osoba u karanteni, izdvojene ambulante su jučer zaprimile 17 poziva nakon čega je u samoizolaciju stavljeno pet osoba. Kada je riječ o propusnicama, jučer ih je izdano 1009, a dan prije 670 - rekao je Kelić.
Naglasio je kako svakodnevno pristiže i oprema nužna za sigurno funkcioniranje zdravstvenih djelatnika i ustanova te potvrdio kako je u Bizovac jučer stigla velika količina opreme koja će tijekom dana biti dopremljena u Vukovarsko-srijemsku županiju i potom raspoređena ustanovama.

 

Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, pojasnila je kako je među 14 oboljelih 8 osoba koje su raspoređene u 4 obitelji po dvije, odnosno jedni drugima su bili izvor zaraze.
- U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci hospitalizirano je 6 oboljelih osoba, u vukovarskoj nijedna. Među hospitaliziranima u Vinkovcima jedna osoba ima tešku kliničku sliku, no nije na respiratoru, dvije imaju srednje tešku i stabilne su te tri osobe imaju lakšu kliničku sliku. Jedna je osoba otpuštena iz bolnice kao negativna - rekla je Krešić, dodajući kako je posljednji među 14 zaraženih liječnik iz OŽB Vinkovci.

 

Po njezinim riječima, 148 kontakata je stavljeno u samoizolaciju, među kojima su 74 zdravstvena djelatnika i 5 nezdravstvenih djelatnika koji su zaposleni u zdravstvu.
Na upit zašto se na rezultate nekih tekstova čeka po nekoliko dana odgovorila je kako se iz vukovarske i vinkovačke bolnice brisevi šalju na testiranje u 2 laboratorija, jedan u Zagrebu, drugi u Osijeku, koji ima manji kapacitet, pa se na nalaze iz Osijeka čeka duže nego iz Zagreba.

D. Korpoš