Novosti
IZJAVE SUCA ABRAMOVIĆA NJEGOVO SU MIŠLJENJE

U ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvo postupanje Ustavnog suda
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Ustavni sud u utorak je priopćio da pažljivo prati sve što nadležna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa te da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem "u smislu njegovih ustavnih ovlasti".


Priopćenje Ustavnog suda, koje je potpisao predsjednik Miroslav Šeparović, uslijedilo je nakon što je na stručnom portalu iusinfo.hr ustavni sudac Andrej Abramović objavio članak "Ustavnost u vrijeme virusa", u kojem je, između ostaloga, ustvrdio da Nacionalni stožer nije imao pravo zabraniti napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravišta. "Riječ je o privatnim stavovima suca Abramovića na koje on ima pravo, ali iza kojih ne stoji Ustavni sud, niti isti predstavljaju stavove Ustavnog suda", navodi se u priopćenju. Načelno, dodaju, sudac Ustavnog suda smije objavljivati stručne i znanstvene članke.


"Međutim, u konkretnom slučaju riječ je o stavovima koje je sudac Abramović zastupao u internoj raspravi između sudaca Ustavnog suda o tome treba li Ustavni sud uputiti izvješće Hrvatskom saboru o pojavama neustavnosti i nezakonitosti prema čl. 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Njegove stavove nije podržala velika većina sutkinja i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske.


Ustavni sud pozorno prati sve mjere i radnje koje nadležna državna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusom te je ocijenio da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem Ustavnog suda u smislu njegovih ustavnih ovlasti", navode u priopćenju. U objavljenom članku Abramović, između ostaloga, tvrdi da Nacionalni stožer za krizna stanja nije imao zakonsko pravo 23. ožujka donijeti odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta.
Smatra da Zakonom o sustavu civilne zaštite, a ni njegovom dopunom koju je Sabor usvojio 18. ožujka, takva ovlast Nacionalnom stožeru nije dana. Abramović navodi i da se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite ne mogu prenijeti ovlasti svih tijela, jer to znači suspenziju demokracije.H
Miroslav Šeparović

predsjednik Ustavnog suda

Riječ je o stavovima koje je sudac Abramović zastupao u internoj raspravi između sudaca Ustavnog suda (...). Njegove stavove nije podržala velika većina sutkinja i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske.
Možda ste propustili...

NUŽNO JE ŠTO PRIJE POKRENUTI CILJANE PROMOTIVNE KAMPANJE

Za vikend otvorena 133 hotela i 65 kampova

APEL ŽUPANIJSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA

Pomogli tisućama i suočili se s financijskim teškoćama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJKO ZUBČIĆ, RAVNATELJ KBC-A OSIJEK, U BORBI ZA JOŠ JEDAN MANDAT

Nakon koronavirusa gradnja nove bolnice čini se laganom

2

JE LI ŠEF SDP-A SPOSOBAN ZA DRŽAVNU FUNKCIJU?

Nepoznavanje osnovnih činjenica kompromitira Davora Bernardića

3

ZAVRŠETAK SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Maturanti: Godinu ćemo pamtiti po svemu onom što nismo imali