Novosti
MINISTAR FINANCIJA

Mjere usmjerene na likvidnost i radna mjesta
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da će fokus i drugog paketa Vladinih mjera pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa biti na osiguranju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta.


"U odnosu na prvi set mjera još uvijek ne znamo ključnu varijablu: do kada će ovo sve skupa trajati. Kako god bilo, ideja je na tragu mjera koje smo do sada napravili - opet je fokus na osiguranju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta", rekao je Marić.


Upitan za komentar prijedloga oporbe o moratoriju na plaćanje kredita od godinu dana, rekao je da taj prijedlog nije vidio. Banke će se, kako je rekao, vjerojatno razlikovati u ponudi na što će i na koje vrijeme ponuditi moratorije, ali najvažnije je da ga svi pogođeni - poduzetnici i građani, mogu dobiti. Kaže da ni jedna od banaka dosad, prema njegovim informacijama, ne razmatra moratorij kraći od tri mjeseca. "Što će se događati nakon toga - hoće li biti potrebe za ekstenzijama ili reprogramima, razgovarat ćemo", rekao je Marić.


Na pitanje hoće li drugi paket mjera biti sažetiji od prvoga, odgovorio je da hoće. "Nije važno koliko će novih mjera biti, nego da budu nadomjestak za postojeće, poštujući određene komentare poduzetnika i drugih s kojima komuniciramo, a i sami vidimo razvoj događaja", rekao je Marić. Izvijestio je da su do utorka stigle 52 tisuće zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja.


Upitan je li Vlada spremna popustiti neprehrambenim trgovinama koje traže labavljenje restriktivnih mjera, odgovorio je da je glavni fokus na zdravlju i ljudskim životima, ali da treba poštovati i druge apele. "Sve ono što se može odvijati, a da ne ugrožava epidemiološku sliku, situaciju i perspektivu Hrvatske, mislim da trebamo vidjeti i prepoznati", rekao je Marić.
Marić je rekao i da će gubitak države od slabije naplate PDV-a biti i veći od 1,5 milijardi kuna za mjesec i pol dana, s čime se ovih dana barata u javnosti. "Bilo bi sjajno kad bi pad bio toliki", rekao je. H