Regija
VIJEĆE ROMSKE NACIONALNE MANJINE BELIŠĆA

Potiču obrazovanje, čuvanje identiteta, veću urbanizaciju
Objavljeno 1. travnja, 2020.
BELIŠĆE - Tijekom ove godine Vijeće romske nacionalne manjine Belišća planira niz aktivnosti kojima je cilj povećanje kvalitete života. Plan i program rada, kao i financijski plan, koje je sastavio predsjednik Vijeća Mario Balog, prethodno je prihvatilo Gradsko vijeće, a na članovima romske zajednice je da ga uz gradske čelnike pomognu provesti u djelo."Primarni zadatak Vijeća je da okuplja sve Rome bez obzira na jezik, vjeru i kulturu te da im pruža pomoć u rješavanju socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih, stambenih, kulturnih i pitanja obrazovanja, ali i očuva njihov identitet, običaje i kulturu", naglasio je Balog. Vijeće se maksimalno zauzima da sva djeca od 7 do 15 godina obvezno pohađaju osnovnu školu te da im se stvore preduvjeti za nastavak školovanja. Želja je i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Andragog i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uputiti Rome koji to na vrijeme nisu učinili na završetak osnovne škole te stjecanje prvog zanimanja radi lakšeg zapošljavanja. Namjera im je pokrenuti i Ljetnu školu tijekom školskih praznika za 20-ak pripadnika ove manjine, u sklopu koje bi se polaznici bolje upoznali s romskom kulturom, tradicijom, jezikom i poviješću.

"Legalizacija i urbanizacija Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima također nam je jedan od važnih ciljeva, a u sklopu toga trebalo bi se nastaviti s poduzetim mjerama oko zemljišta na kojem su kuće sagrađene i legalizirane: postupkom započete parcelacije i rješavanja pitanja zadržavanja nezakonito sagrađenih objekata u Romskom naselju. Očekujemo i rješavanje problema asfaltiranja ceste u istoj ulici te pitanja priključka na električnu energiju koju još uvijek nema 17 obitelji. Stajališta smo da bi za sve te probleme, zajedno s Gradom Belišćem, pomoć trebali tražiti od Županije i Vlade RH", navodi Balog.

Vijeće tradicionalno obilježava i tri romska praznika: Dan Roma 8. travnja, sjećanje na romske žrtve u II. svjetskom ratu - Samudaripen 2. kolovoza, te Svjetski dan Roma. U planu im je i organizacija malonogometnog turnira romskih ekipa iz Osječko-baranjske i drugih županija, gastronatjecanja, ali i edukacija te javnih tribina za djecu i odrasle, kao i suradnja s gradskim institucijama na pripremi i izradi projekata te prijavljivanje na nacionalne i EU natječaje.
Lidija Aničić
Mario Balog

predsjednik Vijeća

Legalizacija i urbanizacija Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima također nam je jedan od važnih ciljeva, asfaltiranje, kao i priključci na električnu energiju, koju nema 17 obitelji
Možda ste propustili...

OSIGURANO VIŠE OD 745 TISUĆA KUNA IZ EU FONDA

Besplatna užina za 737 vukovarskih učenika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara

2

NA PRIJEDLOG ŽUPANIJE, U PROJEKTU SMART RURAL 21.

Četiri su općine Đakovštine prijavljene za Pametna sela

3

SPREMNI ZA SEZONU

Na bazene u Kneževim Vinogradima već od subote