Regija
POLJODJELCI BILI ZABRINUTI ZA ŽITARICE

Pšenica nakon zime u dobrom stanju
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
VINKOVCI - Proteklih tjedana poljodjelci su zabrinuto gledali u nebo i slušali prognozu vremena strahujući kako će prezimiti pšenica, a i općenito žitarice jer je bilo nekoliko jakih mrazova, a i nekoliko dana niskih temperatura upravo u vrijeme kada ove kulture za razvoj trebaju proljetne temperature. Izmjenjivale su se natprosječno visoke temperature s ponekim hladnim noćima i danima i najviše je zabrinjavalo poljodjelce kako će to podnijeti mlade biljke.

- Moje žitarice su, općenito uzevši, dobro prezimile. Najviše imam ječma i jako sam zadovoljan kako usjevi trenutno izgledaju. Mislim da razlog tomu može biti što smo ga dosta kasno sijali i to se pokazalo optimalnim za ovakvu zimu bez snijega. Trenutno sam u fazi sijanja šećerne repe na 35 hektara i za taj je posao dobro došao i prošlotjedni snijeg koji je osigurao potrebnu vlagu. Ratari rade i pripremaju usjeve, a što će biti s prodajom i otkupnom cijenom njihovih proizvoda u ovoj krizi, vrijeme će pokazati – kaže poljodjelac Ivo Kelić iz Marinaca. On je jesenas zasijao 60 hektara pivarskog ječma koji je sada u odličnom stanju i dodaje kako je zabrinut oko cijele situacije s koronavirusom, ali za sada nema problema s obavljanjem poslova i policija ratare ne priječi u odlasku na svoje njive, a oni sami paze na sebe i druge i pridržavaju se svih uputa Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

Agronimi kažu kako vrijeme kada se obavlja sjetva ozime pšenice ima veliku ulogu u njezinoj otpornosti na mraz, pa vrlo rana i vrlo kasna sjetva nisu dobre jer biljke često budu oštećene od mraza.

- Pšenica se dolaskom toplijega vremena, ali i kvalitetnom prihranom koju obavljaju poljoprivrednici, dobro oporavlja od zime. Vjerujem da neće biti nikakvih problema s urodom i da će svi na kraju biti zadovoljni. Uvijek je dobro kada snijeg zimi prekrije polja, ali tako je kako je, moramo se privikavati na sve uvjete. Sreća pa nije bilo velikih minusa i jakih vjetrova ove zime, tako da se pšenica dobro oporavlja i napreduje - kaže Darko Juzbašić, zamjenik pročelnika za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Dodaje kako nedostatak oborina ove zime također zabrinjava poljodjelce jer uskoro počinje i proljetna sjetva, ali vlage za sada još uvijek ima dovoljno u zemlji, a dobro je došlo i ono malo snijega od prošlog tjedna. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike