Regija
PRVA TELEKONFERENCIJSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Đakovo donijelo 7 mjera od oko 3 milijuna kn za pomoć gospodarstvu i građanima
Objavljeno 1. travnja, 2020.
ĐAKOVO - Nešto manje od 3 milijuna kuna vrijedno je 7 mjera koje je u cilju što lakšeg premošćivanja problema prouzročenih pandemijom koronavirusa, većinom, s 18 od 20 nazočnih, glasova za pomoć gospdoarstvu i građanima usvojilo jučer Gradsko vijeće na prvoj telekonferencijskoj sjednici od sat i pol. Paketom gradskih mjera obuhvaćeni su obveznici plaćanja komunalne naknade (ne i naknade za uređenje voda) - za poslovne prostore u potpunosti se oslobađaju plaćanja te obveze od 1. travnja do prestanka posebnih okolnosti. Nadalje, obveznici plaćanja zakupa s kojima je Grad sklopio ugovore o zakupu poslovnog prostora u gradskom vlasništvu oslobađaju se njegova plaćanja od 1. travnja do 30. lipnja 2020. Također, obveznici plaćanja zakupnine, tj. naknade za korištenje površina javne namjene oslobađaju se njezina plaćanja od 1. travnja do kraja godine, što je ujedno "najskuplja" mjera od približno 440.000 kuna. Paket mjera zadire i u poreze; obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina oslobađaju se njegova plaćanja od 1. travnja do također kraja godine. Za travanj 2020.., pa do obustave mjere, roditelji koji neće koristiti usluge (dežurstvo) gradskog Dječjeg vrtića oslobađaju se obveze plaćanja programa za djecu rane i predškolske dobi.Dječji vrtići koji djeluju na području grada Đakova, a čiji su osnivači privatne pravne i fizičke osobe te vjerske zajednice, koji su privremeno obustavili rad, ostvaruju pravo za travanj 2020. na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja cjelodnevnih i poludnevnih programa uz uvjet da zadrže isti broj zaposlenih koji su imali i prije nastupanja mjera obustave rada. "U narednom razdoblju od 3 mjeseca obustavlja se pokretanje postupaka prisilne naplate potraživanja Grada Đakova, osim u slučajevima nastupa zastare potraživanja u tom periodu", navedena je na telekonferencijskoj sjednici i sedma mjera za pomoć gospodarstvu i građanima.

Tijekom rasprave moglo se čuti više prijedloga - od osnivanja fonda za pomoć gospodarstvu, preusmjeravanju sredstava namijenjenih za manifestacije koje se nisu ili neće održati u taj fond, pa do ukidanja prireza.

Nakon sjednice, Grad je na svom FB profilu objavio da će izaći s još mjera koje, zajedno s Vladinim mjerama, čine sinergiju. "Ovo je samo prvi dio mjera, a buduće će se prilagođavati sukladno razvoju situacije, u prvom redu u skladu s mjerama i ograničenjima koje propisuje Nacionalni stožer te u skladu s dinamikom punjenja proračuna Grada", stoji u objavi.

Suzana Župan
U Gradu najavljuju da će gradskih mjera pomoći za sugrađane, kao i đakovačko gospodarstvo, biti još
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura