Svijet
KADA PRAVILA PIŠE KORONAVIRUS

U selu na granici jedni zatvoreni, a drugi slobodno šeću
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Baarle, granica između Nizozemske i Belgije, u središtu je sela. I dok su Belgijci u karanteni, Nizozemci izlaze iz kuća

Mjere za suzbijanje koronavirusa rezultirale su poprilično bizarnom situacijom u selu Baarle, koje nizozemsko-belgijska granica dijeli napola. Desetljećima su se stanovnici sela, koje se na nizozemskoj strani zove Baarle-Nassau, a na belgijskoj Baarle-Hertog, slobodno kretali jedva primjećujući istočkanu granicu na pločniku. Rampi i klasičnih graničnih prijelaza u Baarleu nema.


Koronavirus sada je izmijenio višedesetljetnu tradiciju. Naime, na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće napuštati jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Nizozemci mogu mirno otići u prodavaonicu cipela ili do optičara. Dvije države imaju drukčiji pristup u ograničavanju mjera kretanja stanovništva zbog koronavirusa.


- Živim 50 metara dalje, mogu proći pokraj, ali ne mogu ući ni u jednu od tih trgovina jer sam Belgijac - kaže Frans De Bont, načelnik Barle-Hertoga, pokazujući prstom na trgovine na drugoj strani ulice. Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavaonica, pa do polica na nizozemskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj! Selo je potpuno okruženo nizozemskim teritorijem, ali Baarle-Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih osam je nizozemskih mikro-enklava, koje su formalno pod općinom Baarle-Nassau.


De Bont kaže da je zapetljana granica posljedica feudalnog sustava zamjene zemlje među vlastelom, koja se odvijala stoljećima.
"Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda", pojasnio je.
Hina
Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike