Osijek
U OSIJEKU POTVRĐENO DESET NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

Kožul: Da nismo pohvatali sve kontakte zaraženih, danas bismo u Osijeku imali Genovu
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Jedan od deset novozaraženih novi je izvor, a riječ je osobi koja se vratila iz Bruxellessa

KBC Osijek u utorak je objavio kako je potvrđeno deset slučajeva novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je samo jedna osoba novi izvor zaraze, odnosno nije zaražena od otprije poznatih kontakata. Riječ je o pacijentu koji je stigao iz Bruxellesa i vjerojatno se tamo zarazio, a kako napominju epidemiolozi županijskog ZZJZ-a, svi njegovi kontakti stavljeni su u samoizolaciju, pa ne bi smjelo biti daljnjeg širenja zaraze.


Do utorka je u Osijeku potvrđena inficiranost 52 osobe, od toga broja već je njih devet otpušteno i izliječeno, a 15 ih je trenutačno na liječenju u Klinici za infektologiju te ih je bilo pet na respiratoru u Respiracijskom centru KBC-a Osijek.

Trijaža u KBC-u


Prema riječima ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željka Zubčića, potvrđena je i inficiranost prvog medicinskog djelatnika u KBC-u Osijek, a riječ je o, kako neslužbeno doznajemo, tehničaru s Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, koji je bio izložen inficiranoj osobi prije nekoliko dana, a kada je zbog te situacije u Osijeku boravio i sam ministar Vili Beroš. Inače, ovaj djelatnik bio je stavljen u samoizolaciju, tako da ne postoji mogućnost da je dalje širio bolest u bolnici. Dobra je i vijest i da su svi ostali novooboljeli bili u samoizolaciji. Epidemiolog, prof. dr. sc. Karlo Kožul napominje kako je o tom pitanju odrađen izvrstan posao i kako su pohvatani svi kontakti do sada zaraženih te stavljeni u samoizolaciju, a u suprotnom bismo imali, kako on kaže, "situaciju kao u Genovi".


Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece potvrdio je kako su u ponedjeljak imali samo tri prijave o kršenju samoizolacije, a samo je jedna u Ivanovcu bila točna. Policajci su samoinicijativno obišli 115 osoba i ni kod jedne nije utvrđeno kršenje samoizolacije. Naglašeno je i da je obavljen pregled 4843 propusnice i samo devet osoba ih nije imalo. Na osječkom području kod dva policajca je potvrđen koronavirus, a njih 18 je u samoizolaciji. Zanimljiv je i podatak da je od 52 do sada pozitivna na koronavirus njih 38 iz Osijeka, četvero je iz Ivanovca, troje iz Ernestinova, po jedna osoba je iz Čepina, Petrijevaca, Tenje i Samatovaca te po četiri osobe iz Valpova i iz Našica. KBC Osijek bi od srijede trebao krenuti s programom vlastitog testiranja uzoraka, a kada počinje i novi režim organizacije rada, te u bolnicu više neće biti moguće ući bez prethodne trijaže termokamerama, i to isključivo na ulazu iz Huttlerove ulice.


Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je izvijestio kako je u Hrvatskoj u 24 sata potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 867 i nema novih preminulih osoba. "Broj slučajeva jednak je kao prethodni dan i kazuje da nema znatnijeg povećanja novooboljelih bolesnika, što indirektno kazuje da su naše mjere učinkovite", ocijenio je ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupno je testirano 7015 osoba, samo u 24 sata njih 611. Na respiratoru su 32 bolesnika. Preminulih je i dalje šest, a 67 osoba je ozdravilo. Djelatnici hitne medicinske pomoći zbrinuli su 1124 bolesnika kod kojih se sumnjalo na Covid-19.


Ministar je istaknuo da se zdravstveni sustav vraća u normalni mod funkcioniranja nakon inicijalnog šoka zbog izbijanja epidemije. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je prva analiza pokazala da nakon potresa u Zagrebu nije došlo do porasta oboljelih. Prema dobnoj strukturi oboljelih, 41 osoba je mlađa od 20 godina, a 101 starija od 70 godina. Najviše oboljelih, njih 187, u dobi je od 50 do 59 godina, a 165 u dobi od 40 do 49 godina, naveo je Capak. Među zaraženim zdravstvenim djelatnicima 50 je liječnika, deset stomatologa, 41 medicinska sestra, pet ljekarnika i sedam aministrativnih djelatnika u bolnicama, a 1200 osoba iz zdravstvenog sustava je u samoizolaciji.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kaže kako zasad nema jasnih informacija o tome da bi antimalarik klorokin bio uspješan u liječenju infekcije, no stalno se pojavljuju nove ideje što bi se moglo koristiti. Sada je pritisak da se počnu koristiti biološki lijekovi, no tu treba biti jako oprezan jer oni djeluju na imunološki sustav, naglasila je. Markotić je rekla kako je sada nešto više srednje teških bolesnika i onih na respiratoru, što je očekivano jer je veći postotak kroničnih bolesnika i starijih osoba. Na respiratoru trenutno nema kritičnih, ali to se može promijeniti jer je svaki bolesnik na respiratoru teški bolesnik.


Ocijenila je nedopustivom stigmatizaciju oboljelih osoba istaknuvši da oni koji su preboljeli koronavirus više nisu opasnost ni za koga, za razliku od ljudi koji nisu preboljeli i potencijalna su opasnost za svakoga. "To se apsolutno ne bi trebalo činiti, svi smo mi izloženi i možemo oboljeti. Bolesnici imaju svoja prava, treba im pomoći zdravstveno i psihički, a cijelo društvo treba im pružiti podršku jer, nakon što se vrate u svoju sredinu, oni štite sve ostale", kazala je.

Molba šaljivcima


Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako je utvrđeno 970 slučajeva kršenja samoizolacije koji su prijavljeni Državnom inspektoratu. Ministar je rekao da je Nacionalni stožer poslao lokalnim stožerima uputu o primjeni mjera ograničavanja u vezi s obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova i prodaje sjemena, prijesadnica i sadnica te dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju. "Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal i prodavaonice rezervnih dijelova mogu raditi uz obvezu poštovanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite", kazao je Božinović. Izvijestio je kako je naložio ravnateljima civilne zaštite da izdaju propusnice osobama koje imaju svoje zemljište u drugim jedinicama lokalne samouprave, kako bi mogli obrađivati svoju zemlju.

Voditelj Nacionalnog stožer kaže da stalno promišljaju kako održati balans između restriktivnih mjera i njihova popuštanja te ustvrdio kako život nije stao niti treba stati. Pritom je pozvao sve šaljivce da 1. travnja, dan kada se zbijaju šale i puštaju lažne obavijesti, ne koriste za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi s koronavirusom. "Humor neka ostane samo smiješan", poručio je Božinović.
Nefreteta Z. Eberhard/H

Alemka Markotić

ravnateljica Klinike za infektivne bolesti

Svi smo mi izloženi i možemo oboljeti. Bolesnici imaju svoja prava, treba im pomoći zdravstveno i psihički, a cijelo društvo treba im pružiti podršku jer, nakon što se vrate u svoju sredinu, oni štite sve ostale.
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike