Novosti
NJEGOVATELJICE “ZAROBLJENE” U AUSTRIJI

Pokušavaju se vratiti pješice preko granice
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Osječanka Vedrana Kovačić-Čivić zatražila je pomoć i veleposlanika RH u Austriji: Smjene su nam završile, a ne možemo kući

Prema pisanju hrvatsko-njemačkog mjesečnika Fenix, ove nedjelje 13-ero hrvatskih državljana krenulo je autobusom tirolskog prijevoznika prema Hrvatskoj. Tome je prethodilo otkazivanje najavljenog leta zrakoplovom za hrvatske i slovenske državljane iz glavnog grada Tirola, Innsbrucka, za Maribor.



Obvezne potvrde

Od ukupno oko 6000 njegovateljica iz Hrvatske raspoređenih u Austriji, njih 200-tinjak su Slavonke s područja Osijeka, cijele Baranje, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Županje... Među njima je i Osječanka, 43-godišnja Vedrana Kovačić-Čivić, 24-satna njegovateljica i vlasnica ustanove za njegu "Organisation für Personen betreuerung 24h Pflege", u kooperaciji "Pflegedienst GMBH 24h Pflege", jedne od prvootvorenih organizacija te vrste u Austriji. Opisuje kaotičnu situaciju svojih njegovateljica, njih 15-ak, koje rade u smjenama od 21, odnosno 30 dana, a koje su zbog situacije s koronavirusom prisiljene ostati u Austriji. Stoga se prije nekoliko dana obratila veleposlaniku RH u Austriji Danielu Glunčiću s molbom da se riješi pitanje svih njegovateljica koje se ondje nalaze.


- Smjene su nam davno završile, a nemamo kako otići kući. Uz to, kolegice koje su u Hrvatskoj rado bi nas zamijenile da mogu, ali u ovoj situaciji to nije moguće bez organiziranog prijevoza. Vidim da ih je 13 otišlo u Hrvatsku, no brojne nisu i stoga sam veleposlanika Glunčića molila da apelira na Vladu RH da nam pomogne jer neke njegovateljice ne mogu izdržati. Uzimaju stvari u svoje ruke, riskiraju i plaćaju taksiste koje ih prevoze do granice, odakle pokušavaju prijeći, poput migranata - svjedoči ova Osječanka opisujući Tirol kao "crvenu zonu", odnosno žarište epidemije koronavirusa. Upravo zato do sada neometan rad brojnih njegovateljica koje su ondje otišle otežan je, i to, kaže naša sugovornica, dvosmjerno. Naime, dok su njegovateljice koje su "zarobljene" u Austriji spremne na dvotjednu izolaciju po povratku kući, na isto su, tvrdi ona, spremne i brojne koje bi ionako teško financijsko stanje sad željele riješiti njegujući starije u Austriji.


- Kod nas je protokol takav da ona koja dolazi iz Hrvatske i bila je u izolaciji mora za to imati potvrdu, kao i potvrdu da nije zaražena koronavirusom. Ta potvrda ne smije biti starija od četiri dana i ako to ima, može početi raditi. Primjerice, neki dan je sletio avion s rumunjskim njegovateljicama i koja nije imala dokumentaciju, prošla je test na koronavirus. Testiranje je omogućeno na dva mjesta nedaleko od bečkog aerodroma i ako je sve u redu, odlaze na svoja radna mjesta. Dok su njegovateljice iz drugih zemalja na taj način financijski zbrinute, Vedrana kaže kako državljanke Hrvatske nemaju tu mogućnost. Za to vrijeme one koje su ostale u Austriji potpisale su ugovor i rade za dnevnicu, a one koje su trenutno u Hrvatskoj nakon smjenskoga rada nemaju nikakva primanja.


- Koliko znam, Austrijska gospodarska komora rekla je izdvojiti znatna sredstva da se ta situacija riješi. To ne bi trebalo vrijediti samo za ove žene koje su ostale, već i za one koje su se vratile u Hrvatsku i moći će podnijeti odštetni zahtjev. Za sada je sve to prijedlog i još nije odobreno, ali nešto se ipak rješava i u pogledu financija valjda nećemo biti zaboravljene - kaže Kovačić-Čivić.
Pridržavanje pravila

Kad je u pitanju cjelokupno stanje oko koronavirusa, naša sugovornica kaže kako postoje određena ograničenja i građani se uglavnom pridržavaju mjera. Građani se smiju prošetati, u prodavaonicama su postavljena dezinfekcijska sredstva, no nema ograničenja broja kupaca na ulazu. Otvorene su i prodavaonice odjećom i obućom, a mjere pojačane zaštite vrijede u ljekarnama.

- Ne mogu reći da se plašim ili ne, no držim se svih propisanih mjera kao i ostali ovdje. Ipak, cijela situacija utječe na naš rad i vjerujem i nadam se pozitivnom odgovoru veleposlanika Glunčića, jer samo nam očigledno on može pomoći – zaključuje Osječanka.


Marija Mihelić
Deseci Hrvata vratili se u zemlju
Više desetaka hrvatskih državljana je, posredstvom hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, vraćeno u zemlju iz brojnih žarišta epidemije koronavirusa, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u ponedjeljak. Iz Barcelone je u Hrvatsku vraćeno 11 državljana, 29 iz Madrida, a 13 je u nedjelju vraćeno iz austrijske pokrajine Tirol. Povratak 20 hrvatskih državljana omogućen je iz New Delhija, preko Frankfurta, dok se sedam hrvatskih državljana vratilo s Kube, 16 iz Perua te jedan iz Bolivije.
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?