Osijek
INOVA-GIM POKRENUO VIRTUALNE TRENINGE:

Ni izolacija nije razdvojila našu veliku sportsku obitelj
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Na internetu su treninzi za članove, koji ih izvode, snimaju i šalju trenerima

Osim što su već drugi tjedan zaredom zatvorena vrata škola i vrtića, djeca su u vremenu kada je izolacija u vlastitim domovima prioritet, zakinuta i za svoje sportske aktivnosti, koje su za mnoge od njih godinama dio svakodnevnog života. No, to nije slučaj s više od 300 članova osječkog gimnastičkog kluba Inova-gim koji, opasnom virusu unatoč, i dalje održava treninge, jasno - na daljinu, ali zato ništa manje članovima korisne i zanimljive.

Posljednjih dana tako nema "inovaša" koji ne zna gimnastički izazov uz koji vrijeme unutar četiri zida prolazi u pozitivnom tonu, s mnogo sportskog duha.

Gimnastički izazov
"Kada smo slušali o pojavi koronavirusa priče iz Kine, sve se to činilo nestvarno, daleko od nas, nismo mogli vjerovati da će tako brzo doći pred naša vrata. No, kada je širenje virusa postala naša stvarnost, pojavila se zabrinutost - kako će rekreativci i natjecatelji trenirati, kako ćemo opstati. Kada su se crne prognoze ostvarile, i kada je klub morao fizički zatvoriti svoj vrata da bismo zaštitili sve naše članove, trenere i sebe, na prvu smo ostali zatečeni. No, onda smo odlučili kako moramo smisliti način da naša priča ide dalje, da ostanemo povezani s našim članovima. Naravno, djeca su nam već u prvim danima bez treninga javljala da im nedostajemo te da se žele baviti gimnastikom i biti dio naše sportske obitelji. Tada smo došli na ideju koja se i nametala kao jedina mogućnost, da osmislimo kako treninge održavati putem interneta, a da to ipak ne bude nešto olako shvaćeno. Nismo htjeli biti kao brojni drugi klubovi koji su nudili na svojim internetskim stranicama članovima univerzalne vježbe koje nisu prilagođene našoj djeci, ni intenzitetu sportskih aktivisti kojima su se do toga trenutka bavili. Željeli smo napraviti nešto motivirajuće, nešto što će održati pozornost najmlađih, svjesni da izolacija u kojoj smo svi započeli svakodnevni život neće završiti tako brzo. Tako je nastao naš projekt "Gimnastički izazov", u sklopu kojega jednom tjedno objavljujemo vježbe koje uz pomoć onoga što svi imaju kod kuće, djeca mogu raditi sama, uz asistenciju i/ili u društvu roditelja", kaže Saša Solar iz osječkog gimnastičkog kluba Inova-gim, čiji tim, ističe, na ovaj način daje svoj doprinos podizanju pozitivnog razmišljanja, ali i održavanju kondicije svojih članova.

Princip je, kaže, koliko zanimljiv, nadasve jednostavan i funkcionalan. Treneri kluba naprave video s vježbama zadanim za jedan tjedna i plasiraju ga na klupskoj FB.-stranici uz poruku da se izvodi tri puta tjedno, uz ponavljanja i odmore kroz 30 minuta. Članovi potom video reproduciraju u svojim domovima, uz odobrenje i pomoć roditelja svoje treninge snimaju i povratno ih šalju trenerima koji ih zatim objavljuju klupskoj zajednici. Izazovi su zanimljivi i odraz svakodnevnice. Tako se prvi tjedan vježbalo uz pomoć rola WC papira, dok je trenutačno aktualan izazov s "bučicama" od najmanjih pakiranja brašna.

Dostupno svima
"Nismo bili sigurni kako će izazov biti prihvaćen. No, još jednom pokazalo se da je naš klub mnogo više od samo sportskog kluba, odnosno da smo zaista jedna velika obitelj. Članovi su se odmah uključili, počeli vježbati, slati snimke. Mnogo je onih koji su nam poslali snimke gdje kod kuće naš izazov reproduciraju s roditeljima i drugim članovima kućanstva, što nam je posebno drago. Uz snimke razvija se i komunikacija između članova koja svima nedostaje, družimo se i vježbamo na neki drugačiji način, ali važno je da ne prestajemo. Neki pristaju na objavu svojih vježbi na našem Facebooku, neki ne, ali to nama nije važno. Srce nam je puno kada vidimo da je naša gimnastička obitelji na okupu, da čak ni činjenica što je dvorana zatvorena naše najmlađe ne priječi da vježbaju i da ostanemo svi skupa do ponovnog viđenja i treninga uživo", kaže Solar. Dodaje kako su vježbe na Facebooku dostupne i onima koji nisu članovi kluba, a žele na kvalitetan način ispuniti vrijeme sebi i svojoj djeci.

“Svima je teško. Osobno imam dvoje djece, a i drugi su naši treneri roditelji. Svi mi jako dobro znamo koliko je zahtjevno u ovakvim uvjetima ispuniti slobodno vrijeme djeci, a da im se što duže zadrži pozornost. Vjerujemo da je kombinacija dobre tjelovježbe uz kombinaciju nekoliko funkcija novih tehnologija čije je korištenje danas djeci pri vrhu interesa dobar recept”, kažu iz GK Inova-gima, uz još jednu poruku koja se često može čuti ovih dana, ali zato nije ništa manje važna: “Ostanite doma, budimo odgovorni prema sebi i drugima”.

Ivana Solar
Saša Solar

GK Inova-gim

Mnogo je onih koji su nam poslali snimke kako kod kuće naš izazov reproduciraju s roditeljima i drugim članovima kućanstva, što nam je posebice drago vidjeti. Uz snimke razvija se i komunikacija među članova koja svima nedostaje. I dalje se družimo i vježbamo, samo na neki drukčiji način.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike